7 психологически факти, които разкриват много за нас

7 психологически факти, които разкриват много за нас

С течение на годините учените разкриха много от мистериите и недостатъците на човешкия мозък, които бяха сигурно скрити в нашата психика.

Днес ви каним на едно пътуване вътре в собствената ви глава, за да разберете какво кара вашето съзнание да работи.

1. Променяме постоянно спомените си

Склонни сме да виждаме нашите спомени като малки филми или видеоклипове. Нещата, които лежат на някакъв "рафт" в нашия мозък, са безопасни и непроменени. Но, както се оказва, спомените за минали събития се променят всеки път, когато преминават пред очите на ума ни.

Тяхното съдържание е повлияно от изчерпване на паметта и от събития, настъпили в по-близкото минало. Например, нямате ясни спомени от всички хора, които са се присъединили към едно семейство преди няколко години, но тъй като вашата леля никога не пропуска подобни събития, умът ви в крайна сметка я включва в спомените - дори ако тя отсъства в този конкретен случай.

2. Можем да имаме само ограничен брой приятели

Психолози и социолози са измислили нещо, наречено числото на Дънбар - максималният брой хора, с които човек може да поддържа близки връзки. Така че, дори ако имате хиляди "приятели" във Facebook, можете да имате смислена комуникация само с 50-200 от тях.

3. Чувстваме се по-щастливи, когато сме заети

Представете си, че сте на летището и трябва да вземете багажа. След десет минути достигате до зоната за искане и незабавно събирате куфара си.

И сега, малко по-различна ситуация. Намирате пряк път и успявате да стигнете до въртележката на багажа само за две минути. След това оставите останалите осем минути, докато чакате куфара да се появи.

И в двата случая не ви необходими повече от десет минути, за да вземете багажа. Във втория сценарий обаче вероятно сте се чувствали по-нетърпеливи и недоволни. Това се дължи на факта, че нашият мозък не харесва да бъде празен и предпочита да остане зает вместо това. И за всяка завършена задача, той ни възнаграждава с допамина, хормона на щастието. 

4. Можем да запомним само 3-4 неща наведнъж 

Изследванията показват, че нашият мозък не може да съхранява повече от 3-4 броя информация наведнъж. Освен това тази информация може да бъде запазена само за 20-30 секунди. След това, ние я забравяме, освен ако не си го припомняме отново и отново.

Например, вие шофирате и говорите по телефона (не правете това!). Лицето на другия край ви дава номер, но не можете да го напишете, затова опитате да го запомните. Вие повтаряте номера отново и отново, за да го запазите във вашата краткотрайна памет, докато не можете да го изключите и да го запишете.

Между другото, фактът, че намираме по-лесно да си спомним 3-4 броя информация наведнъж, обяснява защо толкова много неща се състоят от 3-4 цифри или линии. Това важи за номерата на телефонните и кредитни карти и дори към параграфа, който четете!

5. Нашето визуално възприятие на нещата се различава от действителния им вид

Мозъкът ни непрекъснато обработва информацията, получена от сетивните органи. Той анализира визуални образи и ги интерпретира в достъпна за нас форма. Например, причината, поради която можем бързо да четем текст, е фактът, че всъщност не го четем. Ние просто забелязваме първата и последната буква от всяка дума и интуитивно попълваме останалите, въз основа на наше минало преживяване. 

6. Прекарваме 30% от времето си мечтаейки

Представете си, че работите, като изучавате важен документ. Изведнъж осъзнавате, че сте прочели едно и също изречение три пъти подред. Вместо да анализирате текста, умът ви се скита някъде.

Учени от Калифорнийския университет казват, че всеки ден прекарваме 30% от времето си да мечтаейки. Понякога (например, по време на дълги пътувания) този дял се увеличава до 70%, но няма нищо лошо в него. Изследванията показват, че хората, които обичат да се скитат в облаците, са по-креативни. Също така, те са по-добри в решаването проблемите и отърваване от стреса. 

7. Не можем да пренебрегнем 3 неща в живота: храна, стрес и опасност

Чудили ли сте се защо хората винаги спират да гледат след пътнотранспортно произшествие? Въпреки че наблюдателите откриват, че гледката е изтощителна, те продължават да гледат.

Такова любопитство се задейства от нашия "древен мозък" - част, отговорна за оцеляването. Нейната функция е непрекъснато да сканира околната среда, поставяйки (и отговаряйки) на 3 въпроса: "Мога ли да ям това? Мога ли да правя секс с това? Мога ли да бъда убит от това? "Храната, сексът и опасността са все още нещата, които са от основно значение за това, да останем живи, затова не можем да не им обръщаме внимание. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay