7 храни, които не е добре да ядем през зимата

7 храни, които не е добре да ядем през зимата

Свежите сочни зеленчуци и плодове изглеждат като чудесен вариант за доза свежест през студените дни, но трябва да имате предвид, че през студените месеци, тези продукти се доставят от далечните топли страни. По време на този процес те губят всичките си полезни свойства и нямат почти никаква хранителна стойност. Някои от тях дори могат да бъдат вредни, затова има хранителни продукти, които е добре да не консумираме през зимата. Ето 7 от тях: 

1. Аспержи 

Най-доброто време за хапване на аспержи е пролетта, естественият им сезон. През зимата аспержите се доставят от Перу или Китай. През този период не само вкусът и текстурата започват да избледняват, но и витамините изчезват. Много полезни елементи изчезват по време на доставката, което ги прави по-малко хранителни и по-малко полезни. 

2. Опаковани зелени листни зеленчуци

Всички сме виждали в супермаркетите опаковани марули, спанак, рукола и т.н. Пакетираните зеленчуци са предварително измити, нарязани и подготвени, за да бъдат лесни за консумиране. Обаче това води до изчезване на витамините от тях и имаме красива, но не особено полезна салата. 

3. Ягоди и боровинки

Лятото е най-доброто време за отглеждане на горски плодове. Ягодите са богати на витамин С, а боровинките могат да помогнат за предотвратяване на рак на кожата и засилване на мозъчната дейност. Но най-добре е да консумирате само местно отглеждани плодове. Тези, които се доставят от много километри, няма да имат много аромат или хранителни вещества. Ако все пак искате да им се насладите през зимата, можете да изберете замразени варианти.

4. Царевица на кочан 

Царевицата расте само през лятото. Така че царевицата на кочан, която можете да намерите в местния супермаркет, не е толкова свежа, колкото си мислите. 

5. Млечни продукти

Някои млечни продукти като извара и мляко трябва да се консумират внимателно през зимата. Изварата може да увеличи секрецията на слуз от жлезите и може да повлияе на цялостното състояние на организма. Хората, които имат кашлица или настинка или страдат от астма, могат да влошат проблема си. 

6. Захар

Оказва се, че захарта може да насърчава депресивните настроения, особено през зимата. Приемът на захар задейства възпалителните процеси в тялото ви и намалява отделянето на допамин, елемент, който играе роля в това как усещаме удоволствие. Зимата е доста мрачен сезон за мнозина и допълнителната консумация на добавени захари може да влоши нещата още повече. 

7. Червено месо

Червеното месо е чудесен източник на протеин, който е необходим за укрепване на мускулите и метаболизма. Честата му консумация обаче може да доведе до концентрация на слуз в гърлото. По-добре е през този сезон да ядете пиле или риба.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay