7 храни, които никога няма да купите отново, след като разберете какво съдържат

7 храни, които никога няма да купите отново, след като разберете какво съдържат

Хранителната индустрия крие много тайни и за ваше спокойствие, може би е по-добре да не знаете как се правят определени неща. Тъй като не посещавате фабриката, не виждате изкуствените добавки, които могат да увеличат риска от заболявания като диабет, рак и сърдечни заболявания.

От друга страна, за вашето здраве  е най-добре да знаете как се прави храната, която купувате от магазина. Внимавайте, някои от тези тайни на хранителната индустрия са доста шокиращи.

1. Сирене

Колкото по-скъпо е сиренето, толкова по-вероятно е да съдържа съединение, наречено сирище. То се намира в стомаха на теленца сукалчета, който били убивани, за да се получи. Ензимът е жизненоважен за процеса. Повечето обикновени сирена днес, обаче, използват генетично проектирано сирище, което вкарва краве ДНК в избрани щамове от бактерии, гъби и дрожди. Не се убиват бебета, но ГМО храните са доста подозрителни сами по себе си.

2. Пилешки хапки

Пилешките хапки всъщност се правят със смлени пилешки гърди. Лошата новина е, че смляното пиле представлява само половината от хапките. Останалото е богат микс от кожа, кръвоносни съдове, кости, съединителна тъкан и мазнини. Добавени са малко нишесте, захар, сол и неназовани свързващи вещества и пълнители.

3. Цитрусови безалкохолни

Това хубаво кисело шумолене, което получавате от напитките с аромат на цитрусови плодове, няма нищо общо с плодовете от какъвто и да е вид. Вместо това изкуственият цитрусов аромат се смесва с нещо, наречено бромирано растително масло, което запазва ароматизатора, включен в содата, вместо да плава на повърхността. Това масло се използва във всички видове нехранителни промишлени продукти.

4. Сметана за кафе

Малко сметана във вашето кафе или чай прави напитката гладка, по-малко горчива. Ако не използвате истинско мляко или сметана, изобщо не използвайте млечен продукт. Течните немлечни сметани, както се оказва, са направени изцяло от масло. Те също така съдържат целулозен гел или целулозна гума, текстилизатори, направени от дървесна маса или памук. Карагенанът сгъстява течността, но е ад за хората с възпалителни разстройства или проблеми с храносмилането. Прахообразните сметани са още по-лоши. Те съдържат толкова много химикали, че дори са запалими.

5. Консервирани гъби

Знаете ли, че със закон са определени приемливи нива на неща като косми от гризачи, насекоми и други "нежелателни материали" във цялата ни храна? Освен ако не купите храната си директно от производителя и не я почиствате и приготвяте сами, шансовете да ядете неща, които никога не сте възнамерявали, са много големи. Само 20 личинки са достатъчни, за да ни накарат да останем без обяд, но какво ще кажете за тези в "повече"? Кое е допустимото количество личинки, за да се продаде консерва с гъби ?! Като потребители те наистина не искат да знаем

6. Бира

Понякога нашите хранителни добавки идват от някои причудливи и загадъчни места. Вземете isinglass. Това е съставка, използвана в бирата, за да направи крайния продукт по-прозрачен. Никой не обича да вижда зърнеста мая, която плува в бирата. Isinglass се добива от изсушени рибни мехури.

7. Сладолед

Сладоледът разчита на доста проста рецепта, включваща мляко и сметана, захар, яйца и ароматизатори. Можете да го направите у дома за нула време, но повечето хора го купуват в кутии от магазина за хранителни стоки.

Затова производителите трябва да са сигурни, че сладоледът им е годен за превоз. Един от начините да постигнат това е със стабилизираща съставка, наречена кастореум. Кастореума се секретира от аналните жлези на бобри. Не е изненадващо, че тази съставка е доста трудна за добиване, така че не се използва много широко. Вече, вероятно, искате да прочетете етикета на вашия сладолед.

Но честно казано, приготвянето на любимите ви храни у дома е най-добрият начин да сте сигурни, че нищо, което предпочитате да не ядете, не влиза в тях.

Да, може да отнеме малко повече време, но с удоволствие бихте инвестирали това време, за да не ядете личинки.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay