8 интересни факта за Сингапур

8 интересни факта за Сингапур

Василиса е от Беларус, но от 4 години живее в Сингапур. Страната не е толкова голяма- на територията на 247 квадратни мили живеят 5,8 милиона души. През 60-те години на миналия век, Сингапур е слаба и корумпирана страна, но сегашният премиер на страната Лий Куан Йе успя да извърши икономическо чудо и превърна Сингапур в една от най-успешните страни в света.

Ето няколко интересни факта за Сингапур, които продължават да изненадват Василиса всеки ден:

1. Сингапур е страна на глоби

Строгите закони и високите наказания помогнаха на Сингапур да се превърне в страната, която сега е. 

Не ви е позволено да пушите, да изхвърляте или дори да ядете на неразрешени места. Например, човек не може да яде в обществения транспорт. Ако изхвърлите боклук на неправилното място два пъти ще трябва да почиствате улиците през целия уикенд. Ако шофирате кола без колан, получавате глоба, а ако превишите скоростта, ще бъдете затворени. 

Хората също биват глобени за това, че говорят мръсни думи на обществени места.

Освен това е забранено да се свързвате с чужд Wi-Fi - това действие се счита за хакерство. До скоро имаше дори закон, който забранява да ходите голи в собствения си апартамент. Какво ще стане, ако съседите ви видят?

Някои престъпни действия се наказват с биене с пръчки. Но най-тежкото наказание е свързано с употребата и разпространението на наркотици. Това действие, както и убийството, са наказуеми със смъртно наказание.

2. Там е много безопасно

Поради строгата съдебна система и законодателство, Сингапур се счита за една от най-сигурните страни в света. Нивото на престъпност е много ниско тук и повечето затворници просто са нарушили правилата. В града има много камери и почти няма полицаи. Можете безопасно да ходите навън както през деня, така и през нощта.

3. Хората водят здравословен начин на живот в Сингапур

Властите в страната се опитват да накарат хората да привикнат към здравословен начин на живот. И те го правят частично с помощта на ограничения и забрани. Например, наргилета и електронните цигари са забранени тук. Не може да се купи алкохол след 22:30 ч., а производителите на цигари поставят страшни снимки върху кутиите. Но това не са единствените начини, по които Сингапур насърчава здравословния начин на живот.

В почти всички градинки в близост до къщи има уреди за тренировки и бягащи пътеки - хората могат да тренират безплатно там. Също така, има много спортни комплекси, в които хората от Сингапур могат да отидат на уроци по йога и пилатес. Различни тренировки се провеждат както в парковете, близо до домовете, така и в моловете. Например всеки четвъртък в близост до дома на Василиса има безплатен урок по Зумба. Ако живеете в сграда с по-висока класа, тогава вероятно ще има фитнес зала и плувен басейн. Също така, за възрастните хора има специални клубове, където освен да посещават спортни събития безплатно, хората в златната си възраст могат просто да прекарват времето си заедно и да ходят в парка.

Също така, много внимание се отделя на здравословното хранене. Много продукти в магазините са със стикери, на които пише: "Здравословен избор" - това е храната, която има по-малко захар, повече фибри, без транс мазнини и т.н. 

Сингапур е известен и с големия брой маратони, които се организират там. 

Заедно с високото ниво на медицински услуги и висока социална отговорност тези условия дават добри резултати. Според един източник през 2017 г. средната продължителност на живота в Сингапур е 83 години.

4. Виждате кърпички? Заето е!

Това изглежда малко странно, но е истина. В Сингапур можете да запазите маса в ресторант или седалка, като просто сложите пакетче кърпички или друг предмет- чадър, билет, шише и т.н. 

5. Колата е лукс

Първо, като се вземат предвид всички такси за регистрация, данъци и други различни плащания, закупуването на автомобил в Сингапур излиза приблизително 100 000 долара. Освен това има много пътни такси и платени паркинги, които също стават доста скъпи. Този жесток метод помага на малката страна да се бори със задръстванията и замърсяването на въздуха.

В същото време градският транспорт се развива много добре тук. Добре оборудвани автобуси, влакове, метро и велосипедни алеи са направени за удобство на хората. Има различни промоционални кампании в сферата на обществения транспорт, като безплатен вход в метрото до 7:45 ч. (Само в центъра), евтини нощни автобуси и др.

6. Много е горещо и в същото време студено в Сингапур

Сингапур има вечно лято. Ето защо, ако ще посещавате тази страна, не забравяйте да вземете слънцезащитни продукти и шапка, в противен случай може да получите топлинен удар.

Но местните собственици на магазини, служителите в метрото и автобусите, както и служителите в офиса пускат климатиците на много ниски градуси. Климатиците са навсякъде и можете да си представите температурните разлики, които човек трябва да издържи, когато излиза и влиза. 

7. Малко за стила на хората в Сингапур

Обикновено стилът на облекло на жителите на Сингапур изглежда по-европейски - те също така харесват маркови дрехи и готини стилове. Но има едно нещо, което трябва да се отбележи - поради горещия климат, най-удобните обувки са джапанките. Ето защо можете да отидете в повечето ресторанти, носещи тези прости обувки. Ако някое събитие изисква определно облекло, винаги се съобщава, че джапанките са забранени. 

8. Повечето семейства имат домашни прислужници

Много местни семейства имат свои собствени домашни прислужници. Тези жени идват от Филипините, Индонезия и Шри Ланка, за да печелят пари. Те обикновено живеят в жилище, собственост на семейството, за което работят, и много често това е единственият начин да печелят пари. Стаята им обикновено изглежда като малък килер без прозорци. Тези жени вършат всички домакински работи и се грижат за децата на собствениците, като имат само един почивен ден в седмицата и една почивка на всеки 2 години. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay