8 неща, които вашите устни могат да кажат за здравето ви

8 неща, които вашите устни могат да кажат за здравето ви

Устните ни имат повече от милион нервни окончания и са много по-чувствителни от върха на пръстите. Те се нуждаят от специални грижи. Понякога могат да ни сигнализират, че имаме някои реални проблеми със здравето си и че трябва да обърнем внимание на тези състояния.

Ето 8 неща, които усните могат да кажат за здравето:

1. Пукнатини в ъглите на устата

Когато слюнката попадне в ъглите на устата, тя изсушава кожата, която може да се напука. Може да облизате често устните си, а топлината и влагата в ъглите създават перфектните условия за инфекции.

Инфекцията е най-честата причина за тези пукнатини. Ако се случва твърде често, не се колебайте да отидете на лекар.

2. Сухи и напукани устни

Сухотата на устните ви може да показва липса на влага в останалата част на тялото. Това може да се случи и заради климата или стреса. В този случай пийте повече вода и използвайте хидратиращи кремове.

Също така причината за напуканите устни може да бъде алергия. Обърнете внимание, ако имате някои други симптоми като сърбеж, например.

3. Подутини по устните

Подутините на устните могат да бъдат болезнени или неприятни, но по-често те са безобидни и могат да изчезнат без никакво лечение.

Това може да бъде нараняване, например, след инжектиране на хиалуронова киселина. Реакциите към храна също могат да причинят това състояние.

Много често се случва причината да е вирусна инфекция, като херпес, и тя се нуждае от правилно медицинско лечение.

4. Зачервяване около усните

Една от най-честите причини за зачервяване около устата е прекаленото облизване на устните, което изсушава естествените масла от кожата около устните и ги прави зачервени и сърбящи. Обикновен хидратиращ крем може да ви помогне с този проблем.

5. Бръчки по горната устна

Ако сте започнали да забелязвате много бръчки по горната устна, може да има както физически, така и емоционални причини за това.

Обърнете внимание на лошите си навици, като например използването на сламка, пиенето на прекалено много алкохол или пушенето.

6. Обезцветяване на устните

Сините устни могат да показват лоша циркулация на кислорода в кръвта. Можете да забележите посиняване на пръстите на ръцете или пръстите на краката.

Белите или бледи устни могат да означават анемия, която всъщност изисква медицинска помощ. Възможно е също така да имате ниска кръвна захар, проблеми с кръвообращението или недостиг на витамини.

7. Подути устни

Подуването може да е признак на алергична реакция. Ако забележите, че устните ви стават по-големи с всеки път, когато използвате определена козметика, спрете да я използвате.

Ако устните ви стават все по-големи и по-големи за кратък период от време, потърсете помощ веднага.

8. Черни петна по устните

Може да има различни причини за черните петна по устните и не бива да ги игнорирате. Най-добрият вариант да ги диагностицирате е като отидете на лекар.

Хиперпигментацията е често срещано състояние, което може да причини кафеникави петна. Може да го забележите не само по устните, но и по бузите, носа и челото.

Друга причина е, че тялото ви може да абсорбира твърде много желязо от храната, която ядете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay