8 неща, които родителите рядко правят за здравето на бебетата си, а трябва

8 неща, които родителите рядко правят за здравето на бебетата си, а трябва

Правенето на масаж на недоносени деца доказано има чудодейни ефекти, като помага на бебетата да напуснат болницата по-рано от очакваното. Проучванията показват, че недоносените деца, които са получавали ежедневна терапия с масаж, се развиват по-бързо, имунната им система се подобрява и цялостното им здраве се подобрява. Но това е само едно от нещата, които родителите трябва да правят за здравето на децата си:

1. Рефлексология за облекчаване на стреса

За някои майки е почти инстинктивно действие да търкат ръцете или краката на децата си. Това, което не е толкова известно, е, че бебетата също реагират на рефлексология. Лек масаж на краката може да им помогне да се отпуснат и да заспят по-лесно и може да се прави ежедневно.

Как да го направите:

Загрейте зоната, като нежно разтривате краката на бебето.

Започнете да масажирате леко зоната и вижте как реагира бебето ви.

Можете да правите това ежедневно, за да помогнете за освобождаване на бебето от стрес.

2. Докосване и галене за психичното здраве

Като родител, вероятно искате да галите детето си инстинктивно. Но също така е научно доказано, че децата, които са били докосвани и галени повече от родителите си като бебета, имат по-добро психично здраве като възрастни, защото развиват по-силни невронални връзки. 

3. Масаж за релакс и по-добро здраве

Масажът е много популярна форма за облекчаване на стреса за възрастни, но има същия ефект и при кърмачетата. Масажирането на вашето бебе го кара да се чувства сигурно, а също така помага на бебетата, които изпитват газове, спазми, колики и запек. Освен това понижава нивата на стрес. Освен това, изследванията показват, че правенето на масаж всеки ден на недоносени деца подпомага техния растеж и развитие на костите.

4. Слагайте бебето върху корема си за по-силни мускули

Слагането на бебето върху корема ви не е само забавен момент за родителя и бебето. Това трябва да бъде редовна практика, защото всъщност помага на бебето да изгради по-силни мускули. По този начин пълзенето и седенето ще бъдат много по-лесни за бебето, като порасне още малко.  

Как се прави:

Като начало слагайте бебето на гърдите си за кратки периоди от време, дори веднага след раждането.
 

Прогресивно удължавайте времето, в което лежи на корема ви.

След известно време бебето ще бъде готово да направи същото на пода. Използвайте кърпа или сгънат памучен чаршаф под мишниците на бебето, за да повдигнете главата му нагоре, тъй като на бебета им е трудно сами да си повдигат главичките.

5. Вибрации и бял шум за успокояване на вашето бебе

Вибрациите са един от най-добрите начини да успокоите плачещото си бебе. Устройствата с бял шум имат точно същия ефект, освен това помагат на бебетата да заспят по-лесно и да спят по-дълго. Сушилни или перални машини са се превърнали в спасители за отчаяни млади родители. Статичните звуци, казват специалистите, са подобни на телесните шумове, които бебето слуша в утробата.

Как да го направим:

Вземете детско столче и го поставете върху уреда (пералня, сушилня и т.н.). Поставете бебето си да седне удобно в него и не забравяйте да държите столчето, за да не се мести.

Включете уреда и оставете вибрациите на уреда бавно да успокояват вашето бебе.

6. Возете бебето в колата, за да му помогнете да заспи

Движението в колата работи като приспивна песничка за бебетата, защото имитира движението в утробата. Това ги кара да се чувстват сигурни и спокойни, както в корема на майка си. Трейси Каселс казва, че двигателят на колата е бял шум, който също ги успокоява.

7. Сода за хляб сода за ухапвания от комари и буболечки

Особено през летните месеци комарите и буболечките могат да бъдат много голям проблем. Естествена паста от сода за хляб и вода помага да се облечки сърбежа от ухапване.

Как да го направите:

Просто смесете супена лъжица сода за хляб с вода и създайте гъста паста, която може лесно да се нанесе върху кожата.

Нанесете внимателно пастата върху мястото на ухапването и я оставете да си свърши работата.

Избършете с кърпа.

8. Когато бебето плаче, не винаги това означава, че е гладно

Много родители си мислят, че щом детето плаче, това означава, че е гладно. Според лекарите това е сериозен проблем, който може да доведе до наднормено тегло. Бебешкият плач не означава непременно глад, може да означава умора, скука или дискомфорт.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay