8 ползи от ходенето пеша

8 ползи от ходенето пеша

Ходенето помага за намаляване на риска от всички хронични заболявания и се счита за "чудо" от много лекари. Това, което прави ходенето най-добрата форма на упражнение за вашето здраве е фактът, че то е лесно за сърцето и ставите и следователно оказва по-голямо въздействие върху цялостното ви здраве. Тренировките имат по-голям и по-бърз ефект, но могат да навредят на ставите ви. 

Ето няколко ползи от ходенето за здравето ви:

1. Ходенето регулира кръвното налягане

Корейското изследване, проведено от Корейския институт по спортна наука в Сеул, установи, че 40 минути ходене на ден намалява нивото на кръвното налягане при хора с хипертония. 

2. Ходенето се бори с рака на гърдата при жените

7 часа ходене на седмица намалява риска от рак на гърдата след менопаузата с 14%. Жените, които са избрали да ходят повече от 7 часа седмично и в по-бърз режим, са имали 25% по-малко шансове да бъдат диагностицирани с рак на гърдата. Проучването твърди, че съществува силна връзка между физическата активност, особено ходенето, и предотвратяването на рака на гърдата.

3. Разходката намалява риска от диабет

Изследване, публикувано през 2012 г., показва, че минаването на 3000-7500 стъпки на ден може да бъде ефективно при лечение или превенция на диабет тип 2. Също така, трябва да се правят почивки при по-дълги разходки или просто да се правят по-къси разходки. С други думи, ходенето намалява нивата на кръвната захар, които отговарят за причиняване на диабет тип 2.

4. Ходенето помага за производството на витамин D

Учените от Университета в Западен Онтарио стигат до извода, че витамин D е силно свързан с крехките кости, фрактури и трудности при ходене. Един ефективен начин да получите достатъчно витамин D е да ходите 15-30 минути на ден, докато слънцето все още е навън. По този начин създавате силен щит срещу рак, множествена склероза и диабет - просто не забравяйте да използвате слънцезащитни продукти!

5. Ходенето увеличава креативността

Изследване, проведено от изследователи от Станфордския университет, показва, че творчеството на човек се увеличава, докато ходи. Околната среда не играе роля, тъй като ходенето както на закрито, така и на открито стимулира творчеството. 

6. Разходката засилва имунната система

Изследователи от Апалахския държавен университет в Северна Каролина установяват, че 30-45-минутна разходка на ден е най-добрият начин да защитите тялото си от обикновените настинки. Ходенето подсилва имунната система.

7. Ходенето може да намали апетита за захар

Изследване, проведено от университета в Ексетър и публикувано в списание "Апетит", показа, че кратките разходки могат да ограничат желанията ви за шоколад и дори да намалят количеството сладки, които консумирате по време на стресови ситуации. Всъщност проучването показа, че независимо от вида на упражнението, физическата активност може да помогне за управлението на апетита и интересното е, че стресът не играе роля при консумирането на по-големи количества шоколад или други сладкиши.

8. Ходенето забавя процеса на страреене

Изводите от най-продължителното клинично проучване за връзката между ходенето и стареенето показаха, че ходенето е един от най-ефективните начини за избягване на загубата на подвижност, която често е последвана от застаряване. Също така, учените от Университета Макмастър в Онтарио откриват, че физическата активност не само задържа кожата по-стегната, но и забавя процеса на стареене.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay