8 признака, че вашият "загрижен" партньор всъщност ви контролира

8 признака, че вашият "загрижен" партньор всъщност ви контролира

Има тънка граница между грижата и контрола. И понякога може да е трудно да се разграничи едното от другото. Но след като грижовното поведение на партньора ви ви накара да се почувствате виновни, уплашени или непълноценни, трябва да го приемете като знак, че той може да има контрол над вас.

1. Компромисите се превръщат в едностранни жертви

Компромисът е свързан с това да срещате половинката си на средата, да не пренебрегвате вашите нужди и чувства, за да задоволите изискванията на партньора си. Грижовният партньор винаги ще направи всичко възможно, за да се опита да намери общ език с вас, но контролиращият ще постави строги ултиматуми, без да зачита чувствата ви.

2. Стандартите, които сте задали, за да направите нещата справедливи, стават несправедливи

Всяка връзка има стандарти или правила, които всеки партньор следва. Когато обаче единият партньор започне да пренебрегва тези стандарти, но въпреки това очаква другия да ги спазва, това означава, че той става контролиращ.

3. "Стъпвате на пръсти" покрай партньора си

Да бъдеш с грижовен партньор означава, че ще се чувстваш комфортно, когато открито говориш за своите нужди и чувства. Но ако се страхувате да говорите за себе си, това означава, че вашият партньор иска да има контрол във връзката. Контролиращият партньор винаги е прав и няма да се извинява или да поема отговорност за своите действия.

4. Той ви кара да правите неща, които не харесвате "за ваше добро”

Например, ако вашият партньор иска да ядете повече зеленчуци или ви мотивира да спортувате, за да подобрите стойката си и да облекчите болките в гърба, вашият партньор се грижи за вашето благосъстояние. Но ако вашият партньор ви кара да ядете здравословна храна и да спортувате, дори ако не искате, просто за да подобрите начина, по който изглеждате, той започва да пренебрегва вашите нужди, за да задоволи своите.

5. Нещата, които споделяте с него, започват да преминават личните ви граници

Съвсем естествено е партньорът ви да ви помоли да споделите с него някои лични неща за себе си. Ако вашият партньор обаче ви притиска да му кажете нещо, което не се чувствате удобно да споделяте, това означава, че той не се интересува от това как се чувствате. Вместо това той иска да знае повече за вас, за да може да има контрол над вас и някой ден да използва вашите слабости срещу вас.

6. Той осуетява вашите професионални или образователни цели, защото не иска чувствата ви да бъдат наранени

Ако имате големи амбиции, било то професионални или образователни, грижовният партньор, който смята, че не сте готови да ги преследвате, ще ви мотивира да подобрите уменията си, за да постигнете целите си.

Контролиращият партньор, от друга страна, няма да ви даде необходимата подкрепа. Ще ви накара да се съмнявате в себе си, казвайки, че се страхува да опитате, защото ще бъдете разочаровани, ако не успеете.

7. Започва да се намесва във взаимоотношенията ви с приятелите и семейството ви

За да получи контрола в свои ръце, вашият партньор ще се опита да ви изолира от вашето семейство и приятели. По този начин той ще се чувства по-малко застрашен, че може някой ден да искате да го напуснете. Грижовният партньор ще се опита да ви предпази от хора в живота ви, които смята, че не са добри за вас, но никога няма да ви забрани да говорите с тях.

8. Просто се чувствате така, сякаш сте доминирани

Никоя връзка не трябва да ви кара да се чувствате малки или нещастни. Ако вашият партньор е наистина грижовен, вие ще се чувствате приети и обичани в негово присъствие. Но ако постоянно получавате заплахи и ултиматуми от партньора си за това, че ще ви напусне заради неща, които сте направили, най-вероятно сте в токсична връзка с контролиращ партньор. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay