8 природни средства, които можете да използвате, за да стимулирате растежа и плътността на косата

8 природни средства, които можете да използвате, за да стимулирате растежа и плътността на косата

Косата има огромно значение в живота на повечето хора и поради различни причини тя влияе както на мъже, така и на жени.

2 процента от населението на света ще изпитат косопад или алопеция в даден момент от живота си. Като се има предвид, че естествените съставки имат страхотни ползи за здравето и красотата, ние ви предлагаме списък с билки и масла, които могат да ви помогнат да постигнете тази красива, буйна коса, която желаете.

1. Екстракт от зелен чай

Освен че има много други ползи за здравето, зеленият чай може да помогне и за растежа на косата ви. Изследване с мишки показва, че пиенето на екстракт от зелен чай значително увеличава растежа на косата след 6 месеца. Ако планирате да пускате косата си, редовното пиене на чай може да увеличи шансовете ви да имате буйна коса.

2. Глухарче

Глухарчето е растение, което съдържа минерали, витамини и има противовъзпалителни свойства, които играят важна роля в растежа на косата. Ако искате здрава коса, има рецепта, която може да ви помогне с това.

1. Потопете торбичка чай от корен от глухарче в гореща вода за 10 минути

2. Варете 2 супени лъжици ленено семе във вода за 5 минути

3. След като заври, извадете лененото семе от водата и добавете супена лъжица мед.

4. Оставете го да се охлади.

5. В бутилка комбинирайте чай от глухарче, ленена вода и една супена лъжица лимонов сок.

6. Разклатете го добре.

7. След измиване на косата, изсипете тази смес върху скалпа си и я оставете да престои 10 минути с кърпа върху косата, след което изплакнете.

8 природни средства, които можете да използвате, за да стимулирате растежа и плътността на косата

3. Алое вера

Алое вера е друго традиционно растение, което се прочу с многобройните ползи за кожата и с лечебните си свойства. Алоето може да премахне остатъците от други продукти и излишните масла от косата ви. То е нежно и съдържа витамини, които могат да повлияят на растежа на косата и предотвратяването на косопада.

Можете също така да приготвите овлажнител за коса от алое вера. В бутилка добавете чаша вода и половин чаша сок от алое вера. Разклатете го добре и го напръскайте върху косата си преди да оформите.

4. Ментово масло

Ментата е страхотна билка за чай и мирише страхотно. Проучване показва, че ментовото масло също може да бъде алтернатива за подпомагане растежа на косата, като насърчава циркулацията в скалпа ви. Това, което малко хора знаят, е, че ментовото масло трябва да се разреди в качествено масло от жожоба или масло от гроздово семе. Съотношението трябва да бъде 6 капки ментово масло към една чаена лъжичка масло от жожоба. Смесете и след това го нанесете върху корените на косата. 

5. Масло от розмарин

Розмаринът, освен че се използва за готвене, има и интересно свойство да насърчава растежа на косата. Маслото от розмарин, в сравнение със стандартното лечение за косопад, показва същите резултати след 6 месеца. Като етерично масло, 10 до 12 капки масло от розмарин също трябва да се разреждат във вашия шампоан. Използвайте го ежедневно, за да постигнете плътна, здраво изглеждаща коса.

6. Сок от лук

Странно ли ви изглежда сокът от лук? Може да звучи странно, но всъщност е ефективно за предотвратяване на косопад. В проучване, при което участниците са използвали суров сок от лук, е разкрито, че косата показва процес на повторен растеж.

За да направите сок от лук, следвайте тези инструкции:
Обелете лука и го нарежете на ситно.

Като използвате сокоизстисквачка или пасатор, извлечете сока от него.

Използвайте тензух, ако е необходимо.

Нанесете сока от лук върху скалпа си.

Ако сте любопитни, прилагането на сок от лук два пъти дневно върху косата ви за около 6 седмици може да ви даде добри резултати.

8 природни средства, които можете да използвате, за да стимулирате растежа и плътността на косата

7. Кокосово масло

Кокосовото масло е друга съставка с много функции. От готвене до овлажняване, кокосовото масло е чудесно за вашата коса. В сравнение със слънчогледовото масло, кокосовото масло е единственото, което намалява увреждането на косата, ако се използва като продукт за почистване преди и след измиване.

Можете да опитате да приложите кокосово масло преди измиване на косата или след измиване, вместо балсам. Ако търсите здрава, дълга коса, кокосовото масло е абсолютно задължително!

8. Лавандулово масло

Лавандуловото масло е не само чудесно за създаване на успокояваща среда, но също така се представя отлично, когато се прилага за растеж на косата. Проучване показа, че разреденото лавандулово масло, когато се прилага върху косата веднъж дневно в продължение на около 4 седмици, води до по-плътна коса и по-голям брой космени фоликули.

Още веднъж, тъй като е етерично масло, то винаги трябва да се разрежда в друго базово масло като жожоба или дори шампоан и след това да се нанася върху корените на косата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay