8 странични ефекта на антибиотиците, за които лекарите не ни казват

8 странични ефекта на антибиотиците, за които лекарите не ни казват

Най-популярните странични ефекти от приемането на антибиотици са гадене и диария. Почти всеки знае за тях или от лекарите, или от собствения си опит. Но американски учени установиха, че поне 20% от хората, които са приемали антибиотици в живота си, са имали други странични ефекти. 

Важно е да отбележим, че страничните ефекти са различни при различните хора и че трябва да прочетете листовката на лекарството, което приемате. Ето някои странични ефекти на антибиотиците:

1. Гъбични инфекции

Антибиотиците променят бактериалната среда на нашето тяло, така че хората стават уязвими към гъбични инфекции. Те могат да се появяват в устата, по кожата или под ноктите.

Какво трябва да направите?

Ако ви е предписан дълъг курс на лечение, трябва да започнете да приемате противогъбични лекарства заедно с антибиотиците.

2. Оцветяване на зъбите 

Тетрациклин може да доведе до оцветяване на зъбите при деца под 8-годишна възраст. Също така ако бременна жена приема това лекарство, има шанс бебето да има проблеми със зъбния емайл.

Какво трябва да направите?

Учените наскоро установиха, че модерният антибиотик Доксициклин не причинява оцветяване на зъбите, затова може да бъде взиман без последствия. Но, разбира се, можете да го приемате, само ако ви е предписан от лекар.

3. Температура

Температурата може да бъде причинена от много неща, освен антибиотиците. Но ако вдигнете температура веднага след като сте приели антибиотик, може да имате алергична реакция към лекарството. 

Какво да направите?

Температурата вероятно ще спадне сама, но ако е много висока и не можете да я свалите, консултирайте се с лекар.

4. Алергична реакция 

Една от най-опасните антибиотични реакции е алергична реакция. В този случай човек може да има сърбящ обрив, подути клепачи, устни, език и дори гърло, което може да доведе до анафилаксия. Понякога в ситуации като тези, доза адреналин може да спаси човек.

Не забравяйте, че алергичната реакция към антибиотик не означава, че не можете да приемате никакви антибиотици.

Какво трябва да направите?

Трябва да съобщите на Вашия лекар за вашите алергии и да започнете да приемате антибиотици от друга група. Също така, бъдете внимателни, когато започнете да приемате ново лекарство, което никога преди не сте приемали. Ако имате някакви симптоми на алергия, незабавно трябва да се обърнете към лекар.

5. Чувствителност към слънцето

Някои антибиотици (тетрациклин, флуорохинолон и сулфон) могат да окажат влияние върху чувствителността на кожата ви към ултравиолетовите лъчи. Ако сте изложени на твърде много слънчева светлина, докато приемате тези лекарства, шансовете за слънчево изгаряне са по-високи.
Антибиотиците могат да причинят обрив, дори ако човек е прекарал само 15 на слънчева светлина.

Какво трябва да направите?

Най-добре е да не бъдете изложени на слънчева светлина от 10:00 до 14:00 часа, да използвате слънцезащитни продукти и да покривате кожата с дрехи.

6. Проблеми със сърцето

Това не се случва често, но антибиотиците могат да причинят сърдечни проблеми. Те обикновено причиняват аритмия или ниско кръвно налягане.

Какво трябва да направите?

Посетете лекар, за да ви предпише друго лекарство.

7. Главоболие и замаяност

Главоболието и замаяността също са много популярни странични ефекти, които хората имат при приемането на антибиотици. Но обикновено те изчезват след като спрете да приемате лекарствата.

Какво трябва да направите?

Ако главоболието ви не е много силно, можете да вземете болкоуспокояващо. Ако болката е непоносима, трябва да посетите лекар. 

8. Нежелана бременност

Ако приемате противозачатъчни хапчета и антибиотик едновременно, действието на противозачатъчните може да намалее. 

Какво да направите?

По време на приема на антибиотик, използвайте и презерватив.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay