8 тайни ползи от това да не правите абсолютно нищо

8 тайни ползи от това да не правите абсолютно нищо

Твърде често днес може да се почувствате така, сякаш нямате и секунда за себе си. Дори когато мислите, че си почивате от суматохата, благодарение на социалните медии и на нашата целодневна новинарска култура, рядко наистина мислите за себе си. Работа, взаимоотношения, деца, ангажименти, съобщения ... всичко това създава уморителна мозайка от постоянна стимулация. Да, животът може да бъде изключително изтощителен. Ето защо, по-често трябва да откраднете миг за себе си - изцяло за себе си.

Доказано е, че някакво качествено "време за мен", дори и да е само час или два седмично, подобрява взаимоотношенията и подпомага определянето на приоритетите на отговорностите и изясняването на високите амбиции, като жизнените цели и цялостната посока. Също така е полезно физиологично, подобрявайки качеството на съня и разтоварващо от стреса. Но това не е всичко! Тук сме подчертали предимствата да не правите нищо, а само да се забавлявате. Те със сигурност ще ви вдъхновят да насрочите малко време за мен.

1. Укрепва умствената сила.

Повечето хора се изнервят, когато трябва да останат сами за дълъг период от време. Въпреки това си струва да си отделите известно време, в което да не правите нищо, освен да слушате мислите и чувствата си. Психически силните хора изискват време, за да бъдат сами с мислите си.

2. Прави ви по-състрадателен.

Отделянето на време за себе си може да засили съпричастността и състраданието. Това е така, защото моментите на уединение ви помагат да разберете по-добре преживяванията и страданията на другите, което ви позволява да се задълбочите във вашата състрадателна страна с истинска искреност. Можете да решите да не правите нищо, а само да отделите време, което да прекарате на възрастните си родители.

3. Това ви прави по-подготвени да се справите с промените и неочакваните обстоятелства.

Ако искате да приемете повече света и неговата непредсказуемост, тогава трябва да започнете да придобивате навика да отделяте повече време на бездействие. Установено е, че онези, които разглеждат усамотението като нещо положително, са по-зрели и по-добре могат да се справят със сложността на света и непредсказуемите обстоятелства.

4. Помага ви да се почувствате добре отпочинали.

Установено е, че бездействието е добър начин да се презаредите и да се почувствате добре отпочинали. Участниците в едно изследване били попитани за широк спектър от дейности и им било казано да отбележат тези, които ги карат да се чувстват най-отпочинали. "Прекарвам време сам" било едно от най-добрите решения.

5. Това ви прави по-щастливи.

Искате ли да се зарадвате ? Отделете известно време, за да бъдете сами, без да се разсейвате. Изследване, публикувано в Британското списание за психология през 2016 г., проследява повече от 15 000 възрастни и установява, че хората изпитват по-ниска удовлетвореност от живота при по-честа социализация с приятели.Това е присъщо на интелигентните индивиди.

6. По-голяма производителност.

Подобрената концентрация, която самотата носи, често се превръща след това в повишена производителност. След като имате време да се отпуснете и да се презаредите, ще откриете, че връщането към отговорностите ви се чувства като разходка в парка. Така по-добре можете да се концентрирате, което ще ви помогне да свършите повече работа за по-кратко време.

7. Може да вдъхнови творчеството.

Може да изглежда контраинтуитивно, но отделянето на време за себе си, за да седнете, да се отпуснете и да не правите практически нищо, всъщност не може да отнеме творческите ви сокове. Когато субектите се оттеглят от обществото само с цел да прекарват времето си сами, в крайна сметка виждат тласък на креативността.

8. Насърчава решаването на проблеми.

Понякога, когато се борите с особено трънлив проблем по време на работа или когато се опитвате да измислите начин за решаване на трудност в личния си живот, постоянният шум и разсейване от други хора и цифрови устройства може да провали праавилното решение. Отделянето на време да не правите нищо и да оставите мозъка си да обмисли проблема, може да е точно това, което ви трябва.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay