9 неща, които правите грешно след тренировка

9 неща, които правите грешно след тренировка

Хората, които спортуват редовно, отчитат, че са по-доволни от живота си, отколкото тези, които не го правят. Тренировките подобряват цялостното ни здраве, но много от нас правят грешки след тренировка, които биха могли да направят физическата ни рутина по-малко ефективна.

Ето кои са най-често срещаните грешки, които хората допускат след тренировка:

1. Пасивно "охлаждане"

Пасивното охлаждане означава, че оставате в абсолютен покой след тренировката си, например когато седите на дивана, гледате телевизия или лежите на леглото за известно време. Учените смятат, че това не е полезно за вас, тъй като тялото ви се опитва да се възстанови от упражненията и това трябва да се случи постепенно. Вместо това опитайте активно охлаждане. Тоест тялото ви да извършва някакви леки, ненатоварващи движения. Можете да подредите нещо вкъщи или да си поиграете с детето, например.

2. Не ядете нищо

Тренировката кара мускулните ви влакна да се разтягат и се използва гликоген за подхранване на тялото ви. Ето защо попълването на тези загуби бързо е наистина важно. Опитайте да ядете храна, състояща се от протеин и малко въглехидрати, не повече от 30 минути след тренировката. Не само ще възстановите мускулите си, като ядете протеини, но и ще консумирате калориите, които ще ви трябват, за да възстановите нивата на гликоген и няма да се чувствате изтощени. Можете да хапнете малко плодове и мляко или месо.

3. Забравяйте да се хидратирате правилно

Тялото ви използва вода, за да изпълни всичките си биологични функции, поради което е много важно да си възстановите водата, загубена по време на тренировка.

4. Не си обличате топли дрехи

По време на тренировката телесната ви температура се покачва. Нормално е да ви е топло след тренировка, но тялото работи усилено, за да се възстанови от тренировката и става много податливо на странични влияния. Носенето на много леки дрехи само ще ви направи по-податливи на вируси. Ако тренирате, за да сте здрави и да засилите имунната си система, тогава облечете дрехи, които ще ви стоплят, особено през зимата, докато усетите, че тялото ви е достигнало нормалната си температура.

5. Пропускате разтягането

Разтягането е част от възстановяването от тренировката. За да намалите мускулната треска и сковаността, е важно да се разтягате след тренировката си. Освен това разтягането подобрява вашата гъвкавост, като ви позволява да изпълнявате по-добре всяко упражнение и да се възползвате максимално от него.

6. Не си вземате душ

След тренировка телесна температура се повишава, така че ако копнете за хладен душ, не го отлагайте. Хладният душ подпомага процеса на възстановяване на мускулите ви. Намалява болезнеността и помага на мускулите да се възстановяват по-бързо, което ще ви направи подготвени за по-добра тренировка на следващия ден. Плюс това, упражненията правят кожата ви по-здрава, но ако не вземате душ, ще оставите всички бактерии по кожата си, което не е добре за нея.

7. Стресирате се прекалено много

Опитайте да се отпуснете след тренировка. Стресът влияе върху способността ви да изпълнявате правилно тренировката си. Прекарването на време със семейството, приятелите или практикуването на хоби е добър начин да намалите нивата на стрес.

8. Напитка след тренировка

Ако искате да имате здраво и красиво тяло, забравете за алкохола, особено след тренировка. Алкохолът потиска мускулния растеж, като ви пречи да постигате по-бързо целите на тренировката си.

9. Прием на ибупрофен за възпалени мускули

Изграждането на мускулна маса намалява след прием на ибупрофен.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay