9 скрити причини за обилното изпотяване

9 скрити причини за обилното изпотяване

Прекомерното изпотяване не се счита за вредно, ако има очевидни причини за това, като горещо време или физическа активност. В тези случаи тялото ви просто извършва естествения процес на терморегулация. Ако обаче се потите в ситуации, в които всички останали не се потят, може да имате някаква скрита причина за това.

1. Фокална хиперхидроза

Специалистите идентифицират 2 вида прекомерно изпотяване - фокусно и генерализирано. Фокалната хиперхидроза се характеризира с постоянното изпотяване на определени области на тялото, което обикновено се случва по двойки, като дланите на ръцете, ходилата, подмишниците и лицето. Докато всеки човек може да се поти там, ситуацията става тревожна, ако често намирате тези части от тялото си мокри, без видима причина.

Характерът на фокалната хиперхидроза е неясен. Проучванията показват, че хората, които се борят с това, нямат промени в потните си жлези, нито в количеството на потта. Предполага се, че това състояние трябва да е резултат от генетична дисфункция на нервната система, която предизвиква реакция на потене, когато не е необходимо. Медицинското лечение включва електрическа стимулация, лекарства, инжекции с ботокс или операция.

2. Бременност

Бременността е друга скрита причина за прекомерно изпотяване. Това е напълно нормално състояние, защото телесната ви температура се повишава. Забързаният метаболизъм и хормоните са сред другите причини за прекомерно изпотяване.

3. Хиперактивна щитовидна жлеза

Това състояние означава, че щитовидната ви жлеза е станала "свръхактивна" и произвежда повече от метаболитните хормони тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), отколкото трябва. Тези химикали карат всички системи в тялото да работят с нормална скорост. С твърде много от тях, метаболизмът ви се ускорява, което може да доведе до прекомерно изпотяване, нередовен пулс, бърза загуба на тегло и т.н.

4. Специфична диета

Консумирането на определена храна може в крайна сметка да ви накара да се изпотите, поради термогенния ефект. Някои храни обаче имат по-силно влияние върху храносмилането ви. Не трябва да консумирате прекалено много пикантна храна, кофеин или алкохол.

Всички вкусни кърита съдържат химикал, наречен капсаицин, който кара мозъка ви да мисли, че телесната ви температура се повишава. Кофеинът и алкохолът също стимулират нервната ви система и повишават кръвното ви налягане.

5. Медикаменти

Въпреки че само 1% от хората изпитват прекомерно изпотяване като страничен ефект от определени лекарства, този случай все още си струва да бъде споменат. Според Международното дружество за хиперхидроза болкоуспокояващите, антибиотиците, хормоните и невропсихиатричните лекарства са сред най-разпространените лекарства, които могат да ви накарат да се изпотите обилно.
6. Сърдечен удар
Потенето е сред ранните симптоми на сърдечен удар. Обливането от студена пот без причина, съчетано с болка в гърдите, виене на свят и дискомфорт от лявата страна на тялото може да означава, че преживявате сърдечен удар.
7. Диабет
Хората с диабет са предразположени към всички споменати по-горе състояния, които ги карат да се потят повече от един здрав човек. Това може да се дължи на ниска кръвна захар (хипогликемия), свързано с диабет увреждане на нервната система или невропатия, което води до ненужно стимулиране на потните жлези.
8. Безпокойство
Потенето е естественият отговор на тялото ви, когато изпитвате стрес. То вижда тревожността като индикатор за предстояща опасност и започва да отделя прекомерна вода през кожата, а не през бъбреците, така че да не е нужно да уринирате в средата на бягството от опасност.

Друга причина - повишеното кръвообращение също кара телесната ви температура да се повишава. Потта е начинът, по който охлаждаме телата си.
9. Хормонални промени
Колебанието на нивата на хормоните ви по време на бременност, менструация, пубертет или менопауза може да причини прекомерно изпотяване. Обикновено тези състояния са свързани с повишена телесна температура, причинена от нерегулирани нива на естроген и прогестерон.

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay