9 месеца очакване: Първи триместър

Какво трябва да знаете в началото на своята бременност

9 месеца очакване: Първи триместър

Плаче ви се, прилошава ви през час и също толкова често ви се спи... Добре дошли в дивия свят на бременността! Предстои ви да опознаете цяла нова вселена. Има хиляди въпроси, на които ще търсите отговор и непременно ще искате да узнаете колкото се може повече неща за мъничкия живот, който расте под сърцето ви. Нека заедно повдигнем завесата на това тайнство.

Първи триместър - време на генерални промени. Все още не се вижда, че ще ставате майка, но във вас бушуват хормонални урагани...

Колебанията в настроението са нещо напълно нормално. Вина за това имат не само хормоните, а и напълно новото чувство – ще ставате родители. А погледнато отстрани това може да е доста стряскащо.

Най-тревожни са въпросите, свързани с това дали ще задържите бременността. Статистиката сочи, че шансът бебето да е здраво е 97%. Ако се грижите добре за себе си и си почивате достатъчно, ще сведете вероятността от спонтанен аборт до минимум.

Добре е да избягвате някои храни и продукти, защото основната ви цел в момента е изграждащият се организъм да е напълно защитен и да се създадат най-добрите условия за развитието му. Внимавайте за:

Лекарства и кремове, които съдържат витамин А
Високата му концентрация може да причини сериозни дефекти на развиващото се бебе.

Алкохолът и цигарите
...са абсолютно табу! Добре е също така да не бъдете дълго време в помещения, в които се пуши. Пасивното пушене също крие рискове за здравето - вашето и на бебето.

Кофеин в големи количества
Повече от едно кафе на ден би могло да увеличи значително риска от спонтанен аборт.

Храни със съмнително качество и произход
Пастети, меки сирена от непастьоризирано мляко, меса алангле. Изварата и катъкът могат да се консумират без проблем. Препоръчително е да се сведе до минимум употребата на пакетирани храни, както и да не се консумират пържени храни в заведение.

Тези, които обичат суши, нека подбират такова, приготвено с пушена сьомга.

Силен стрес
Всяка адреналинова атака разтърсва организма, а това може да се окаже пагубно за човечето вътре. То расте и се развива по определена "програма" и не е добре да преживява стресове, особено във времето, в което се формират всичките му органи и системи.

Силов физически труд
В първите месеци евентуално физическо претоварване, може да доведе до прокървяване и други симптоми или директно до спонтанен аборт. Така че избягвайте силови упражнения във фитнеса или тежък изморителен труд, ако подозирате, че сте бременни.

Най-чести проблеми през този период:

Запек (констипация)
Изключително неприятен съпровождащ симптом. Дължи се на хормоналните промени и най-вече на увеличеният прогестерон. Почти няма начин да му противодействате, ако реши да е упорит, но все пак увеличите приема на течности и подбирайте храни, богати на фибри - жито, мюсли, праскови, диня.

Умора
Нормално е да се чувствате отпаднали. Все пак тялото ви среща едно от най-сериозните предизвикателства – да отгледа нов живот. За да се справите с умората, най-добре отделяйте по 10-ина минути на всеки час за релакс дори на бюрото в офиса.

Главоболие
Често срещан проблем, който отново се дължи на "танцуващите" хормони. Преди да потърсите лекарско мнение, опитайте да пиете вода с изцеден лимон. Може усещането за замайване и тежест да се дължи на спадането на кръвното налягане, характерно за бременността.

Гадене
В повечето случаи "сутрешното неразположение" всъщност си е целодневно такова. Добрата новина е, че голям процент от жените ще се разделят с него, когато влязат във втория триместър. Лошата е, че както и да се опитвате да го преборите (джинджифил, лимони, обикновени бисквити, сухар...), най-вероятно ще е само временно.

Болезнени гърди
Няма начин – жлезистата тъкан нараства, за да се осигури прехраната на бебето. Усещанията може да са наистина неприятни, а се облекчават трудно. Може би добро решение е да спрете да носите сутиени с банели и дантела.

Лекарства, витамини и хранителни добавки
Добре би било, ако бременността е планирана, да сте приемали антиоксиданти още преди зачеването. Ако това не е така, още при първия преглед се консултирайте с акушер-гинеколога си по този въпрос. Хубаво е, ако храненето ви е достатъчно разнообразно, да не прибягвате до прием на готови витамини.

Със сигурност не е добре да приемате каквито и да е лекарства без изрично да сте се консултирали с лекар.

Важни прегледи
Първият ехографски преглед, който засича дали плодът има сърдечна дейност.

Изследване на кръвта (кръвна група, резус фактор, Австралийски антиген, Васерман).

Изследване на урината.

Ранен скрийниг (11-14 г. с.) за синдром на Даун и аномалии на невралната тръба.

На 17 и 24 септември ще публикуваме информация относно нещата, които трябва да знаете съответно за втория и третия триместър на бременността.

А ако тази статия ви е била интересна, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

31 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 16.09.2013|13:38
Най-голямото щастие и смисъл в живота на една жена. Но не винаги е както пише в интернет. Всяка жена е различна и при всяка една бременността протича по различен начин. Най-важното е да бъдете спокойни и да се храните добре, за да нямате ревливо бебе.
10
Не е посочен 12.09.2013|12:04
Много полезна статия, особено за бъдещи майки като мен. Колкото по-информирана е една жена за всички тези неща, толкова е по-добре.
9
Не е посочен 12.09.2013|11:58
честито на щастливите майки и не се шашкайте :Р
8
Не е посочен 11.09.2013|14:53
Добре е че пускате такива теми :)
7
Не е посочен 11.09.2013|13:29
Минах го това време и то много,много отдавна :) не ми предстои и да го виждам занапред, но многото информация често пречи,така че не шашкайте хората и не прекалявайте със съветите, че на лекарите им писна от интернет болести и болежки. Иначе симптом,който имах аз беше ужасна силна болка в корема първите 2 месеца, рядко, но много силна. :)
6
Не е посочен 11.09.2013|13:06
Най-хубавото очакване!
5
Не е посочен 11.09.2013|10:48
Добре е че пускате такива материали!
4
Не е посочен 11.09.2013|10:20
Това е наистина много полезна информация за бъдещите майки.
3
Не е посочен 11.09.2013|09:59
Е, храни със съмнително качество, не ям никога. Как ли са стане като забременея?
2
Не е посочен 10.09.2013|17:41
полезен материал
1
Не е посочен 10.09.2013|16:57
Не чакам бебе, но ми беше интересно да чета.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay