9 неща, които се случват с тялото ви, когато тренирате и не пиете достатъчно вода

9 неща, които се случват с тялото ви, когато тренирате и не пиете достатъчно вода

Много хора мислят, че е лошо да пият вода по време на и след тренировка. Но учените и професионалните спортисти мислят обратното: не трябва да лишавате тялото си от вода.

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако не пиете достатъчно вода:

1. Това допринася за стареенето на кожата 

Доказано е, че спортът има подмладяващ ефект върху кожата ни. Благодарение на кръвообращението, клетките на кожата се обогатяват с кислород, производството на колаген се увеличава и бръчките стават по-малко. Нашето тяло се нуждае от правилното количество течност, за да помогне на кръвта да циркулира добре.

2. Губите вода, а не мазнини

Някои хора смятат, че ако не пият вода по време на тренировка, ще отслабнат по-бързо. Да, ще видите ефекта веднага след тренировка. Но вие не губите излишните мазнини, а губите вода. И веднага щом пиете вода, всичко ще стане същото. 

Липсата на вода не ни позволява да горим мастните клетки ефективно. Нормалната циркулация на кръвта, която обогатява клетките с кислород, не е възможна поради недостига на вода.

3. Токсините остават в тялото ни

По време на физическите упражнения тялото ни се отървава от токсините чрез кръвообращението и тежкото изпотяване. Но ако не осигурите на тялото си достатъчно вода, изпотяването няма да бъде толкова интензивно и повечето токсини ще останат в тялото ви.

4. Ефективността на тренировките намалява

Учените смятат, че дехидратацията има отрицателно въздействие върху ефективността на тренировката. Ако загубите 5% от течностите, ефективността на вашата тренировка ще бъде намалена с 30%. Ако загубите 2% от течностите, това означава, че не позволявате на тялото ви да изгаря мазнините или да увеличава мускулите.

5. Започвате да изпитвате мускулна болка

Мускулната болка настъпва след добра тренировка. Но ако не пиете достатъчно вода, тази болка може да продължи повече от няколко дни.

Микротравмите, които се появяват по време на упражнения, могат да бъдат излекувани само ако мускулните влакна получат протеин и въглехидрати. И това е възможно само ако има достатъчно вода в тялото ни.

6. Сърдечното натоварване се увеличава

Ако не консумирате достатъчно течности, кръвта ви става по-гъста и вашите съдове се стесняват, за да спестят ограниченото количество вода. В резултат на това сърдечната работа се увеличава, защото сърцето трябва да направи така, че тази гъста кръв да мине през тесните кръвоносни съдове.

Това може да доведе до тахикардия, недостиг на въздух и високо кръвно налягане. Дори и ако сте здрави и правите тези видове тренировки редовно, сърцето ви ще страда така или иначе.

7. Поява на подуване

Трудно е за вярване, но ако не пиете достатъчно вода по време на тренировки, може да се появи подуване. Тялото ни усеща загубата на течност и се опитва да задържи водата. В резултат на това се появяват отоци и тъмни кръгове под очите.

8. Концентрацията намалява, умората се увеличава

Дори ако загубите едва 1-2% от течността, концентрацията и вниманието ви намаляват и напрежението и умората се увеличават. И причинява усещане за постоянна умора и лошо настроение.
9. Започвате да ядете повече
Често бъркаме глада с жажда. Така че, ако не пиете вода, докато правите упражнения и се чувствате гладни след това, тялото ви вероятно се нуждае от малко вода. Първо, изпийте чаша вода и ако все още се чувствате гладни, не се колебайте да имате лека закуска.
Как трябва да пием вода по време на тренировка? 
Препоръчително е да се пие около 150-250 мл вода на всеки 15-20 минути. Всичко зависи от интензивността на тренировката.
Учените смятат, че трябва да пием студена вода, вместо топла, за да поддържаме нормалната температура на сърцето. В този случай е по-лесно за тялото ни да поддържа правилната температура по време на тренировки с високо натоварване.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!  
2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay