9 признака, че пиете твърде много

9 признака, че пиете твърде много

Макар че няколко напитки допълнително, за да преживеете стреса и скуката, предизвикани от продължителното стоене вкъщи, може да не са голяма работа, но могат да ви поведат по лош път.

Колко пиене се счита за нормално? Лекарите определят, че една напитка на ден за жени и две напитки на ден за мъже е умерената консумация на алкохол. Това обаче са само насоки. Това, което се счита за "нормално" пиене, е някак субективно и се основава на вашето тяло и поведение. Хората са отегчени, заседнали в домовете си и наистина стресирани. За някои отричането на ситуацията с пийването на питие е напълно нормално.

Но ако често предпочитате още една чашка или направо да допиете бутилката, може би трябва да се притеснявате. Нездравословната употреба на алкохол съществува в спектър, който може да варира от злоупотреба до зависимост. По време на пандемията, хората естествено се обръщат към всички налични механизми за справяне. Много от тези механизми обаче, като социалното взаимодействие, йога клас, време със семейството и приятелите и дори времето сред природата, днес не са вариант. Което кара някои хора да се обръщат към методите за справяне, които са достъпни у дома, включително алкохола.

Може би вие сте един от тях. Ако е така, внимавайте за тези признаци, които ще ви покажат, че пиете твърде много.

Пиете, защото сте стресирани. Като цяло се смята за проблематично, когато приемът на алкохол се увеличава по време на стресови ситуации, дори по време на пандемия. Това означава, че алкохолът се използва за справяне с негативните емоции, причинени от стреса. Когато сте стресирани, изпитвате нови или неконтролирани емоции, с които не сте свикнали да се справяте. За да се адаптирате към тези промени, се обръщате към механизми за справяне, които помагат за регулиране на емоциите. Но не всички механизми са адаптивни. Употребата на алкохол, например, е точно неадаптивен механизъм.


Пиете, защото ви е скучно. Мисълта да прекарате още една съботна вечер у дома пред телевизора може да изглежда непоносима. Освен ако нямате чаша вино. Подобно на пиенето от стрес, пиенето за справяне със скуката е червен флаг. Вместо да посягате към чашката, когато се почувствате отегчени или неспокойни, направете бърза разходка или звъннете на семейството или приятелите си. Ако почувствате, че не може да разчитате само на тези здравословни методи за справяне и трябва да пиете, вероятно имате проблем с алкохола.

Пиете по време на работа. Дистанционната работа може да бъде трудна за вас, ако не сте свикнали да работите от дома. Може да е стресиращо да учите нови методи и инструменти за комуникация. Без офис, до който да шофирате и шеф, който да ви наблюдава, може да се изкушите да изпиете вместо чисто кафе ирландско и в средата на следобеда да си налеете чашка бира. Не трябва да оправдавате пиенето по време на работа вкъщи. Докато работите вкъщи, трябва да се държите така, както ако бихте били на работа. Ако пиете, за да преминете през работния ден, това е знак, че имате проблем.


Постоянно се тревожите дали имате достатъчно алкохол. В този момент трябва да ограничаваме пътуванията освен заради неотложни нужди и ако усетите, че за пореден път отивате до магазина за алкохол, вероятно пиете твърде много.

Отговорностите ви остават на заден план. Ако употребата на алкохол пречи на вашите приоритети и задължения във всяка сфера на живота ви – включително работа, социални връзки и грижа за вас, това е знак, че имате проблем.

Вземате лоши решения, докато сте пияни. Ако редовно вземате решения в нетрезво състояние, които не бихте взели или бихте съжалявали, когато сте трезвомислещи, имате проблем.

Не се чувствате добре физически. Ако редовно се събуждате с главоболие, чувствителност към светлината, дехидратация и други симптоми на махмурлук, това е знак, че прекалявате с алкохолните напитки.

Усещате, че алкохолът започва да ви липсва. Когато пиете достатъчно често, тялото ви става зависимо от него, за да функционира. Спирането му може да провокира симптоми, като треперещи ръце, тревожност, изпотяване, ускорен сърдечен ритъм, халюцинации и дори припадъци.

Искате да спрете да пиете, но не можете. Ако усетите, че алкохолът влияе отрицателно на живота ви, но не може да го спрете, е време да потърсите помощ.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 4
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay