9 причини да се чувствате изморени дори след дълъг сън

9 причини да се чувствате изморени дори след дълъг сън

Прекалената сънливост е опасна не само за вашето здраве, но и за живота. Според проучване, 1 на 25 възрастни заспива зад волана всеки месец. И както можете да си представите, това обикновено не свършва добре. Ето защо е важно да се установят причините, поради които чувствате постоянна умора, за да предотвратите това, ако е възможно.

Ето кои са причините да се чувствате изморени и да ви се спи, дори след дълъг сън: 

1. Анемия

Анемията означава липса на желязо в организма. Това води до малко производство на здрави червени кръвни клетки. Затова тъканите са лишени от кислород и се чувствате уморени и без енергия.

Други симптоми:

сковани мускули

задух

бледа, жълтеникава кожа

2. Диабет

Диабетът се дължи на факта, че тялото използва инсулина по грешен начин или го произвежда в недостатъчни количества. Поради това нивото на кръвната захар нараства драстично. Силната умора е един от признаците на диабет.

Други симптоми:

увеличаване на глада и жаждата

суха кожа

отслабване

3. Цьолиакия

Това заболяване е причинено от анормалната реакция на организма към глутена. Глутенът е протеин, открит в зърнените култури. Ако не се чувствате добре след консумиране на хляб или бисквити, тогава може да имате целиакия.

Други симптоми:

подуване на корема

диария

отслабване

4. Първичният билиарен холангит (ПБХ)

Това е заболяване, при което жлъчните пътища на черния дроб се разрушават. Когато има увреждане на каналите, токсините и вредни вещества се натрупват в черния дроб. Умората е един от признаците за развитие на това чернодробно заболяване.

Други симптоми:

сухи очи

сърбеж

5.  Хипотиреоидизъм

Проблеми с щитовидната жлеза означава, че има малко производство на тироидни хормони. Тези хормони са отговорни за енергията и функцията на тялото. При неправилно функциониране на щитовидната жлеза процесите в организма се забавят. В резултат на това може да се чувствате уморени.

Други симптоми:

качване на тегло

мускулна слабост

депресия

6. Болестта на Алцхаймер

Наскоро изследователите са открили, че сънливостта може да е симптом на болестта на Алцхаймер. Те установили връзка между дневната сънливост и натрупването на бета-амилоид в мозъка. Такива натрупвания се наблюдават с развитието на болестта на Алцхаймер. Това означава, че чувството на умора през деня може да е ранен признак на това заболяване.

Други симптоми:

апатия

краткотрайна загуба на паметта

раздразнителност

7. Синдром на неспокойните крака

Това състояние на нервната система ви кара да движите краката си по време на сън. Краката ви спонтанно се движат, което нарушава съня и влошава качеството му. В резултат на това може да се чувствате уморени.

Други симптоми:

изтръпване в краката и ръцете

болки в краката и ръцете

8. Сънна апнея

Апнеята е състояние, при което дихателните пътища са блокирани по време на сън и дишането спира. Тези паузи могат да продължат до 20 секунди и да се появят няколкостотин пъти на вечер. Това води до събуждане, последвано от заспиване отново.

В резултат на такива чести събуждания качеството на съня се влошава и можете да се чувствате уморени през деня.

Други симптоми:

силно хъркане

шумно дишане

9. Синдром на хроничната умора

Ако се чувствате изморени в продължение на 3-4 месеца, тогава може да имате синдром на хроничната умора. Това състояние може да се развие след като имате вирус или травма.

Други симптоми:

болки в ставите

мускулна болка

главоболие и лоша концентрация

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

7 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay