9 странни факта за бременността

9 странни факта за бременността

Какво знаем за бременността? Гадене, болки в кръста, необичайни желания за храна, всички тези факти са добре известни. Но знаете ли, например, че неродените бебета могат да плачат? Или, че широко разпространеното схващане, че новородените нямат капачки на коленете, е просто мит? Готови ли сте да се изправите пред факта, че върху лицето и тялото ви могат да се появят пигментни петна?

Обобщихме най-забележителните факти за бременността и новородените, за които нито вашите приятели, нито лекарите ще ви разкажат:

1. Може да носите бебето си в утробата си 1 година. Обикновено бременността, от момента на зачеването до момента на раждане, продължава 266 дни или 38 седмици. В действителност обаче този брой може да бъде по-голям или по-малък. Например, Белуха Хънтър е бременна в продължение на цели 375 дни. Нейният плод расте по-бавно от обикновено, затова бременността й отнема повече от година, но в крайна сметка се ражда здраво момиче.

2. По време на втората половина от бременността, плодът уринира и пие част от урината си. 

3. Матката увеличава размерите си 500 пъти по време на бременността, но 2 месеца след раждането тя се връща в нормалния си размер. Матката преди бременността е с размера на праскова, а до края на бременността достига размера на диня.

4. Една жена произвежда толкова естрогрен през третия триместър от бременността, колкото за 3 години без бременност. А по време на цялата бременност повече, отколкото през целия си живот. 

5. По време на бременността, талията и гърдите на жената не са единствените неща, които могат да нарастват по размер, стъпалата също нарастват. Има няколко причини за това: прекомерното натрупване на течност в тялото на бъдещата майка, ставите омекват, заради хормонални промени, увеличава се натиска върху свода на ходилото, поради увеличаването на теглото.

6. Бебетата могат да плачат в утробата на майка си, още преди да са родени. Те развиват тази способност през третото тримесечие и плачът обикновено се случва в отговор на шум с ниски децибели. Това може да се види на утразвук, като се забелязва отваряне на устата, притискане на езика и неравномерно дишане.

7. Чест "придружител" на бременните жени е пигментацията. 90% от майките срещат този проблем. На техните лица могат да се появят специфични петна, особено в областта на челото, носа, брадичката, скулите и очите. Цветът на тази пигментация зависи от първоначалния цвят на кожата на майката: светлата кожа става по-тъмна и тъмната кожа става по-светла.

8. Пръстовите отпечатъци на бебетата се оформят между 10-тата и 19-тата седмица. Когато се формират, те не се променят до края на живота. 

9. Нероденото дете може да усети и вкуси храната, която майката консумира. Те се абсорбират от амниотични течности и могат да формират предпочитанията за храна на детето в бъдеще.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 5
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay