Великата Мерил Стрийп

Мерил Стрийп е американска актриса, родена на 22 юни 1949 година в град Съмърсет, щата Ню Джърси. Тя е известна със своята дълга и успешна кариера в киното, театъра и телевизията, като е получила множество награди и номинации за своите изпълнения.

Мерил Стрийп е дъщеря на музикант и фармацевт. Тя започва да се интересува от актьорското майсторство още в детството си и участва в училищните театрални постановки. През 1971 година завършва университета "Васар" със степен по драматично изкуство и започва да работи като актриса.

През 1970-те и 1980-те години Мерил Стрийп играе в няколко театрални постановки, преди да се появи в първия си филм - "Джулия" (1977). След това тя получава ролята на Холи Голайтли във филма "Закуска в Тифани" (1961), която ѝ дава първата номинация за "Оскар". Оттогава Мерил Стрийп получава множество роли във филми като "Крамър срещу Крамър" (1979), "Желязната лейди" (2011), "Джулия" (1977) и много други.

Мерил Стрийп има репутация на една от най-талантливите актриси в света, като е получила рекордните 21 номинации за "Оскар" в различни категории, от които е спечелила 3 - за филмите "Крамър срещу Крамър" (1979), "Изборът на Софи" (1982) и "Желязната лейди" (2011). Тя е също така носител на множество други награди, включително "Златен глобус", "БАФТА" и "Еми".

В допълнение към актьорската си кариера, Мерил Стрийп е активист за правата на жените, околната среда и други социални проблеми. Тя е женена за скулптора Дон Гъмър и има четири деца - Хенри, Мами, Грейс и Лу. 

Мерил Стрийп не се отличава с особено скандални поведения или скандални изказвания в медиите. Тя е известна със своята дискретност и скромност, като рядко коментира личния си живот в интервюта. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay