Почивката не е достатъчна за хроничната умора, правете упражнения

Почивка и упражнения против хронична умора

Почивката не е достатъчна за хроничната умора, правете упражнения

Най-голямото проучване досега за лечението на синдрома на хроничната умора даде неочаквани резултати - почивката не е достатъчна, трябва да се правят упражнения, предаде агенция АП.

 

През последните няколко години групи от пациенти предлагат стратегия, която се състои в намаляване на забързаното темпо на живот. Изследването обаче показва, че това не е достатъчно и не помага.

 

Научната работа, публикувана в медицинския журнал Lancet, съветва страдащите от хронична умора да правят повече упражнения, защото по този начин могат да се възстановят и хора в критично състояние.

 

Експерт по хроничната умора, част от екипа на проучването, съветва хората да разберат, че синдромът се лекува и той не е нещо, което хората могат да имат за цял живот.

 

Статистически данни сочат, че 2% от световното население страда от хронична умора. Тя се характеризира с продължителна умора, болки в мускулите, безсъние и проблеми със запаметяването. Причината за появяването ѝ все още е неизвестна, макар че се знае, че може да се отключи и след определени вирусни инфекции.

 

В изследването учените разглеждат ефективните методи за лечение. Един от тях е когнитивната поведенческа терапия. Тя помага за отстраняването на нежеланите и нездравословни поведения, които водят човек до психични разстройства и неприятни изживявания.

 

Този вид терапия се използва, ако човек има някакъв страх, например страх от вируси и разболяване, и това го кара да си мие тялото непрекъснато, да почиства около себе си и т.н.

 

Други методи, които оказват положителен ефект, са упражнения като ходене - за увеличаване на енергията; намаляване на бързото темпо и необходимостта от медицинска помощ, която се състои в медицински съвети, както и хапчета против безсъние и болки в мускулите.

 

Повече от 600 пациенти в Англия, където се провежда изследването, са разделени на четири групи и всяка от тях е лекувана по различен начин в продължение на шест месеца.

 

Първата група е лекувана само медицинска помощ, докато останалите три - с медицинска помощ и един от гореизброените методи. След това пациентите били под наблюдение близо една година, за да се види дали терапията има ефект.

 

Резултатите показват,че поведенческата терапия и упражненията помагат. Въпреки това лечението дава резултат за 60% от "уморените", като все още не е известно докога ще се задържи ефектът. Дори с най-добрите терапии, които учените предлагат, състоянието на всеки четирима от общо десет пациенти не се възстановява напълно.

 

В момента експертите се двоумят как да помогнат да страдащите от хронична умора и как да подобрят терапиите, за да бъдат те по-ефективни.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay