Слънчевата светлина подсилва имунната система

Свеж въздух и слънце за добро здраве

Слънчевата светлина подсилва имунната система

Прекаленото дългото време, прекарано в затоплени помещения, малкото физически упражнения на свеж въздух и недостатъчната слънчева светлина предизвикват умора и правят човека уязвим към заболявания.

 

Дори ако времето навън е мрачно и облачно почти през целия ден, трябва да се възползвате от слънчевите часове, за да изложите тялото си на слънчева светлина и да подишате свеж въздух, препоръчва проф. Инго Фробьозе от здравния център към Германската спортна школа в Кьолн.

 

Слънчевата светлина е отлично средство за съхраняване на имунната система във върхова форма. Трябва да излагате тялото си на слънчева светлина 15-20 минути дневно, за да може то да произведе витамин D, който е особено важен за имунната система, споделя още проф. Фробьозе.

 

Слънчевата светлина превръща прекурсната форма на витамин D, която се произвежда от някои клетки в организма, в активна форма на витамин D. В резултат имунните клетки произвеждат антимикробния протеин кателицидин, който играе важна роля за отговора на организма към бактериалните инфекции. Това означава, че слънчевата светлина допринася да останете здрава.

 

Слънчевите лъчи имат позитивен ефект върху имунната система дори в облачни дни, когато рядко пробиват облаците. Човек трябва да прави също най-малко 30 минути физически упражнения на свеж въздух дневно. Те могат да са под формата на спортуване, но дори и продължителното ходене е от полза, за да може достатъчно количество кислород да проникне в белите дробове. Това позволява генериращите енергия митохондрии в клетките и органите да са в добро състояние.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay