„Императрицата“ от Джиджи Грифис разказва любовната история на принцеса Сиси и император Франц Йосиф

На български език излиза завладяващият роман, вдъхновен от едноименния сериал на Netflix, чиято премиера е на 29 септември.

„Императрицата“ от Джиджи Грифис разказва любовната история на принцеса Сиси и император Франц Йосиф

Заедно със световната премиера на сериала на Netflix The Empress, който обещава да бъде следващата сензация за почитателите на хитовите продукции "Бриджъртън" и "Короната", на български език излиза и едноименният роман на Джиджи Грифис"Императрицата"

Вдъхновен от сериала, този ярък разказ представя свеж и модерен поглед към една от най-легендарните кралски любовни истории в Европа и разглежда забележителния живот на принцеса Сиси, превърнала се в идол на поколения жени по света и поп културна икона.

Годината е 1853, a принцеса Елизабет "Сиси" Баварска всячески се опитва да избегне упоритите опити на майка ѝ да ѝ намери съпруг. Буйна и непокорна, младата жена не е готова да даде ръката си на някой от префърцунените и дяволски скучни богаташи, които сякаш не спират да прииждат в приемната ѝ.

Противно на послушната ѝ по-голяма сестра Хелене, която се готви да се омъжи за австрийския император Франц Йосиф, Сиси е категорична: тя ще чака любовта, за която поетите пишат. Любовта, която я кара да се чувства щастлива и свободна – далеч от самодоволните херцози и опитите на майка ѝ да пристегне душата ѝ в корсет. Или пък няма да се омъжи изобщо. Все пак на света трябва да съществува нещо повече от бални рокли, приеми и чаени партита – и Сиси е решена да го изпита от първа ръка.

Междувременно в Австрия мирът в империята е поставен на карта, а Франц Йосиф се възстановява след неуспешен опит за покушение срещу живота му. Решен да не проявява какъвто и да е признак на слабост, императорът се е отдал изцяло на задълженията си като държавен глава, а те включват и това да открие най-подходящата съпруга.

Предстоящото празненство по случай рождения му ден би бил перфектният момент да опознае Хелена Баварска. Макар и да му изглежда скучновата, тя е с подходящото потекло и би могла да донесе обединението, от което се нуждае империята. Все пак има ли нещо, което хората да обичат повече от пищна императорска сватба?

Плановете на Франц обаче скорострелно се променят по време на една наглед обикновена разходка из градините на двореца, когато на пътя му – боса и с разпилени коси – се изпречва непокорната принцеса Сиси. Далеч от любопитните очи, които надничат от всеки ъгъл в двореца, далеч от безмилостната критика на обществото, двамата откриват, че пламналата между тях връзка не може да бъде отречена. 

И когато тайните им разговори се превръщат в нещо повече, те ще трябва да изберат дали да оправдаят очакванията на семействата си или да се борят за това, в което наистина вярват. 

С елегантна проза и изненадващо модерен глас, Джиджи Грифис изтъкава "Императрицата" като невероятна плетеница от романтика, политически игри и дворцови интриги, която ще спечели сърцата на почитателите на силните женски персонажи. 

В епоха, в която бракът и любовта представляват две напълно отделни величини, "Императрицата" ни поднася неустоимото начало на един неочакван романс и поражда въпроса: какво бихме направили в името на свободата?


 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay