„Кратка история на Русия“ от Марк Галеоти – колко знаем наистина за Русия?

Разказ за многовековната история на Русияот професора по славянски и източноевропейски изследвания Марк Галеоти излезе със заглавие „Кратка история на Русия“.

„Кратка история на Русия“ от Марк Галеоти – колко знаем наистина за Русия?

По книжарниците излезе "Кратка история на Русия" (ИК "Сиела”) – въведение в руската история и култура от професора по славянски и източноевропейски изследвания Марк Галеоти. Галеоти, чиято професионална специализация е проблеми със сигурността в постсъветска Русия, е автор на 24 книги и гост автор в редица руски списания и вестници. "Кратка история на Русия" е последното му издание и първото, което се фокусира не върху политиката, подземния криминален свят и войните, а върху историята и културата на руското общество.

„Кратка история на Русия“ от Марк Галеоти – колко знаем наистина за Русия?

Русия е страна, която заема една осма от обитаемата територия на Земята, простира се върху 11 часови зони, а най-североизточната ѝ точка е само на 82 километра от Аляска. Тя няма едно-единствено племе или народ или действителна централна идентичност. Руснаците са многообразен народ, съставен от различни парчета, а влиянията на външния свят са видими във всеки аспект от живота.

Разположението на Русия на кръстопът между Европа и Азия я превръща перманентно в "другата" – европейците я възприемат за азиатска държава, а азиатците – за европейска. През вековете сложните отношения на Русия със Запада стават все по-важни. Понякога това означава приемственост на идеи и ценности. Друг път е решимост за отхвърляне на западното влияние, дори това да означава пренаписване на миналото.

Днес търсенето на наратив, който обединява избрани аспекти от Запада с традиционни схващания и идеологии, продължава. Въпросът къде е мястото на руското общество в света започва да се преобразява в как светът се отнася към Русия.

В "Кратка история на Русия" Марк Галеотисе впуска в изследване на историята на Русия през призмата на два преплетени въпроса. Единият е начинът, по който външните влияния са оформили Русия. Вторият е как в замяна това е повлияло върху отношенията на Русия със света. Галеоти не пише за специалисти, а за всички, които се интересуват от дългата и богата история на страна, често описвана едновременно като "реликва на стара империя" и "екзистенциална заплаха за Запада".

Събрала хиляди години, културни феномени, кървави епизоди, митология, възходи и падения, "Кратка история на Русия" изследва една необикновена нация още от зараждането ѝ чак до днешни дни и настоящото ѝ управление.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay