Бохемско кътче в сърцето на дома

Създайте свое малко царство на въображението

В разгара на пубертетските си години вече кроях вълнуващи планове за светкавично напускане на родната стряха, веднъж щом дочакам заветното пълнолетие. Мислено преговарях кои вещи ще отнеса със себе си и кои ще завещая на първия си дом. Планувах да си имам огромен хол, идеален за пижамени партита и шумни купони с приятели. Да си призная, мечтаният ми бохемски дом и до ден днешен се помещава единствено във фантазиите ми.

Наскоро попаднах на свой дневник от онези безгрижни години, в който надълго и широко описвах наивните си детски кроежи. Връхлетя ме идеята тази година да събера мислите си и вместо с пролетно почистване да се захвана с малък козметичен ремонт. Или пък не чак толкова малък.

Заринах се с интериорни списания в издирване на доволното възклицание : "уау, тъкмо това търсех!". Влюбих се във всичките снимки на помещения, решени в бохемски стил. Безумна еклектика на цветове, стилове, влияния и форми, но тъкмо тази немислима смесица ми донесе приятното усещане за подреден хаос и помещение с особена атмосфера и осеазаем дух. Имах пълната свобода да напасвам различни елементи в обзавеждането, които считам, че ми носят усещане за уют. Рай за въображението и ад за почитателите на минимализма.

Ако и вие припознавате себе си в царството на подредения безпорядък и струпването на детайли, почерпете опит и се запознайте с най-характерното за бохемския стил. Освежителният ремонт или обикновеното премебелиране могат да се окажат страхотна арт терапия.

Парещи стени
Тапети с откачени принтове, бои и латекс в цветове, които преди дори не сте подозирали, че могат да съществуват. Хубаво се отърсете от всички клишета и стереотипи. Отсвирете табутата! Надраскайте си една бърза аматьорска скица с всички споходили ви идеи. Финалните решения сами ще изплуват от мъглата на хаоса. Оставете се на личните си инстинкти и усещане за красота. Дори ако това означава да полеете стените в лилаво и да пльоснете фриз на слончета за допълнителен колорит. Взаймствайте смело идеи от интериорите, които ви вдъхновяват и им предайте от личната си магия. Индивидуалният почерк винаги оставя видима следа.

Бохемско кътче в сърцето на дома Текстил от пода до тавана
Бохо стилистиката въздига на пиедестал всички текстилни изделия – нестандартни килими, спални кувертюри, купища възглавнички, завеси, покривки и каквото още ви дойде на ум. Смесвайте на воля материи, принтове, десени и мотиви. Ресни, бродерии и кръпки са добре дошли, стига само да ги харесвате. Скринът на баба ви може да се окаже златна мина за вашето бохемско кътче. Родопският китеник е идеален заместител на скъпите ръчно тъкани килими. А пък каренцата, изплетени на една кука, стоят страхотно, поставени в хаотично разпръснати рамки.
   
Битак или антиквариат
С малко шкурка, цветна боя и лак, старите мебели възкръсват за нов живот. И все пак ловът на нови открития е изживяване, от което не бива да се лишавате. Антиквариатите крият страхотни съкровища, но и битакът може да бъде чудесен източник за вдъхновения и находки. Една малка, но непренебрежима подробност, когато ползваме ограничен бюджет е, че покупките от пазара излизат почти на безценица. Представете си ваза с необичайна форма или ретро телефон с шайба, не се притеснявайте, ако състоятието, в което ви ги предлагат, не е отлично. Напръскани с бял, сребърен или цветен спрей ще придобият напълно различен вид. Кой знае, току-виж със собствените си ръце създадете шедьовър.

Финалните щрихи са най-сладки
Декорацията е подправката, без която интериорът би загубил цялостта си. При бохемския стил магията се крие тъкмо в малките детайли и тяхното позициониране в пространството. Буквално от всичко може да сътворите оригинална украса за своя малък оазис – буркан, пълен с разноцветни копчета, порцеланови чинии с флорални мотиви, закичени по стените, колажи от черно-бели снимки, ароматни свещички и коледни лампички. Всичко!

Почувствайте се като малко дете, поиграйте на цвят и форма, напаснете отделните фрагменти и, както се казва, направете "чудеса от храброст".

33 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 29.02.2012|13:51
Винаги съм си мечтала за едно такова в къщи :)
7
Не е посочен 29.02.2012|13:49
Някой ден като живея сама ще си направя такъв кът :)
6
Не е посочен 29.02.2012|12:08
Супер са:) определено бих си направила :)
5
Не е посочен 29.02.2012|12:06
Много добра идея :)
4
Не е посочен 27.02.2012|19:55
значи няма да го направиш?
3
Не е посочен 27.02.2012|14:55
Много хубава цветна идея. :)
2
Не е посочен 27.02.2012|11:16
по принцип не бих го направила в дома си,но пък има някой идеи,които изглеждат доста свежи
1
Не е посочен 27.02.2012|10:13
не е по моя вкус
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay