Излиза романът за фаталната Марлене Дитрих

Излиза романът за фаталната Марлене Дитрих

Всеки е чувал името Марлене Дитрих – символът на Златната ера на Холивуд. Известна колкото с неповторимото си сценично присъствие, толкова и с турболентните си лични взаимоотношения, тя със сигурност не се подчинява на ничии правила и живее изцяло по своите. "Това беше удар от гръм, избухване на изгрева", възкликва за първата им среща великият Ерих Мария Ремарк. Кино легендата го изненадва, рецитирайки любимия си Рилке, и писателят бързо разбира, че пред него стои не просто красива външност, но и задълбочен интелект. Марлене оставя след себе си пожари – Хемингуей, Едит Пиаф, Кърк Дъглас, Франк Синатра са едва няколко от имената, докоснали се до жаркия ѝ темперамент, а актрисата имала колекция пръстени от мъже, предложили ѝ брак. Тази Дитрих, фатална и вечна, оживява между страниците на "Марлене в търсене на любовта" от известния автор на исторически романи Кристофър Гортнър, новото бляскаво попълнение към Колекция "Музи" на издателство "Емас".

Излиза романът за фаталната Марлене Дитрих

За книгата:

През двайсетте години на ХХ век в берлинския район "Шьонеберг", населен със заможни семейства, вдовицата на офицера Дитрих отглежда своите две дъщери. Макар самата тя да няма друго общо с военните, при възпитанието на децата си съблюдава истинска военна дисциплина. Момичетата се учат на обноски, на прилежание, учат усилено френски и английски, занимават се с музика, подготвят се да бъдат личности в бъдещия си живот на дами от "доброто общество".

По-малката–Мария Магдалене, е талантлива цигуларка. Ала мечтата на майката да я види на световната музикална сцена не се сбъдва–дъщерята е твърде своенравна и се налага да напусне престижната Ваймарска консерватория. Не след дълго получава и възпаление на ръката, което се оказва фатално за музикалната ѝ кариера. Но сцената продължава да я привлича. Момичето съединява двете си имена и с новото Марлене се откъсва от майката орлица и се впуска в живота на Берлин, започвайки борба за място под прожекторите.

А през двайсетте години на ХХ век Берлин е световна метрополия, даваща огромни възможности, но не безопасна за едно младо момиче. Сърцето на Германия пулсира с нечуван и невиждан ритъм. Всяко кафене е сцена, всяка сцена е родно място на нови писатели и актьори, всеки актьор живее, като че ли това е последният му час. Въртят се интриги, върти се любов, Берлин се върти в бясна въртележка и ражда ново изкуство, останало до днес в златните страници на човечеството.

Марлене не отказва ангажименти – кабаретни изпълнения, епизодични театрални и филмови роли, явява се на прослушване след прослушване... Впуска се във връзка след връзка, в любов след любов... В Берлин има всичко. Берлин ще експлодира от възможности.

Докато на пътя ѝ се появява Йозеф фон Щернберг със своя проект "Синия ангел". Впечатлен от неподправения ѝ бурен темперамент, от нейната музикалност, интелигентност и природен талант, легендарният режисьор пред почитан никому неизвестната Марлене пред звездите. И не сбърква...

И така Берлин ражда Синия ангел. Никому неизвестната, интелигентна млада жена, неуспяла да покори музикалните сцени с цигулка, покорява Германия, а след това и световната филмова сцена, със своя опушено-еротичен глас, със своя огнен темперамент и талант, с неповторимо дълбокия си поглед и не на последно място с ... умопомрачителните си крака. Берлин ражда звезда и става тесен за нейните измерения. Берлин ражда Марлене Дитрих и я дава на света.

Излиза романът за фаталната Марлене Дитрих

За автора:

Кристофър Гортнър е един от най-успешните автори на исторически романи в света днес. Роден в Малага, Испания, от брака на испанка и американец, писателят се мести още като тийнейджър в САЩ заедно със семейството си, където живее до днес. Магистър по изящни изкуства, Гортнър се посвещава на историята, като първите творби са резултат от интереса му към ренесансовия период на Италия и Испания. Те му донасят световна слава и днес са преведени на над 25 езика. През последните години вниманието на автора е насочено повече към образите на велики жени от края на XIX –началото на XX век. В издателство "Емас" излезе неотдавна романът "Императрица Мария Фьодоровна" (поредица "Известните жени в историята", превод Емилия Ничева-Карастойчева).

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay