Слънчеви пътеки се преплитат в пясъка на живота в новата книга на Божидар Бойчев

Това е втората му книга

Слънчеви пътеки се преплитат в пясъка на живота в новата книга на Божидар Бойчев

Излезе втората книга на професора електроинженер Божидар Бойчев. Става въпрос за втората му книга "Слънчеви пътеки и стъпки по пясъка” като автор на художествени текстове, уточнява репортер на БГНЕС. И този проект на Божидар Бойчев, както и първата му книга "Около света", не е търговски. Книгата не му носи финансови изгоди.


В професионалната си област - на точните и приложните науки – професор Бойчев е писал и изчислявал пътищата на електрическия ток в енергийните системи. Успешно. През живота си пътува също успешно. Историята в книгата "Слънчеви пътеки и стъпки по пясъка”, излязла през юли 2016 година, тръгва от родния му град Сливен преди много, много години. Писателят събира в страниците не просто спомени, а искрена изповед за срещите си по пътя през годините на своя живот. Затова и не се определя като "мемоари”. Умело преплетените с живота познания в различни области на човешката култура се сливат в лична изповед. И всичко това е направено със свеж, вълнуващ и завладяващ стил. "Когато започвам да пиша, душевната самота и разстоянията между събитията през безвъзвратно изтеклото време на младостта, като че ли се стапят и така запълват всички тези липси в емоционалния ми живот. Чрез писането, аз отново се завръщам там, у дома, при хората, с които съм живял и бил заедно или съм се срещал и които искрено и силно обичам…”, разказва Бойчев. Той споделя, че опитва да предаде вълнението от срещите с хората, отворили очите му за света и живота.

Божидар Бойчев е роден в Сливен през 1935 година. Завършва електроинженерство в предшественика на Техническия университет в София. Той е професор, доктор, стенограф, полиглот и хаджия. Божидар Професорът обединява по усета си към точните науки с вкуса към изкуството и чистия български език. Освен научни публикации, монографии, научноизследователски проекти, университетски учебници, той е автор и на научнопопулярни публикации и есета, както и на книгата с пътеписи "Около света, излязла през 2013 година. Защото обожава пътуването. Във всички посоки, особено в посоките на духа. "Мислено крача сутрин по мокрия пясък на морския бряг и очаквам заревото на изгрева, светлата слънчева пътека по водата и оставям следи от моите стъпки по мокрия пясък, които морето след време ще изтрие, но утре отново ще настане ден и слънцето ще простре своята светла пътека, за да бъде отново светлина…

Благодаря на Съдбата! Аз несъмнено наистина съм щастлив човек”, пише несъмнено увлекателният писател в "Слънчеви пътеки и стъпки по пясъка”, отразили живота му.

Източник БГНЕС

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay