Трансформирай съзнанието, а после и родината си

Архитекти, които променят градската действителност със собствени усилия. Има такива, да

УЛИЦА КУТИЕНА е изложба на улично изкуство на улица „Цар Шишман”
УЛИЦА КУТИЕНА е изложба на улично изкуство на улица „Цар Шишман”

Transformatori са новите градски архитекти. Те не питат за разрешение, нито очакват нечие одобрение. Те действат, когато могат и го правят с ясната мисъл, че каузата им ще остане чиста докрай. Те са реалното доказателство тук и сега, че когато има желание, има и резултати.

Сдружението на трансформаторите днес се състои от 15 души, като всеки един от тях може да се похвали с образование на архитект. Може да сте ги виждали или дори да ги познавате, може точно тази сутрин да сте се разминали с някой от тях по тесните софийски улички. Те не търсят слава, просто ги е грижа за естетическия вид на града, в който живеем.

Техни осъществени "творби" можем да видим, разхождайки се по улица "Шишман", например. Сещате ли се за онези изрисувани табла, които предизвикват усмивка у минувачите. Точно те са дело на ръчния им труд. Е, и на креативните идеи.

Столичната автобусна спирка "Шинков", която се намира в близост до плувния комплекс в квартал "Дианабад", също не остана незабелязана. На 1 май 2011 г. Transformatori промениха нейния стар облик по идеите на друг екип "колеги" - Morphocode. Трудолюбивите млади архитекти реставриха спирката в оригиналния ѝ вид, демонстрирайки почит и уважение към архитектурното наследство на България. Отношение, което мнозина пренебрегват.

Вчера се състоя официалното откриване на поредния им завършен проект "ТаблоID”. В рамките на 2 месеца трансформаторите, заедно със 70 доброволци, успяха да съживят и облагородят терена около изоставеното информационно табло на брега на гребната база в Панчарево. Акция, чиято главна мисия е цялостно преосмисляне на района на панчаревското езеро.

Transformatori застават напук на проблемите и нихилизма. Трансформатори можем да бъдем и ние. Просто трябва да се грижим за нашата действителност с мисъл и любов.

 

62 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 12.09.2011|10:23
Страхотна статия, Деси :) Браво! Тези луди архитекти имат невероятни проекти =) И много, ама много, ме радват =)Благодаря ти, че ни запозна с тях :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay