Три дами се отличават сред десетките автори в проекта НЕ/ПОЗНАТИ – специален акцент в НОЩ/Пловдив

Есенният културен афиш е изключително богат на събития

Три дами се отличават сред десетките автори в проекта НЕ/ПОЗНАТИ – специален акцент в НОЩ/Пловдив

В София, в Пловдив, Русе, Стара Загора – навсякъде има интересни и привличащи акценти. Искаме обаче да насочим вниманието ви към едно от тези събития – ново, прекрасно и уникално. Става въпрос за изложбата "НЕ/ПОЗНАТИ" на Обединена българска банка, която ще бъде представена в Градска художествена галерия – Пловдив. В ексклузивната експозиция ОББ показва за първи път пред почитателите на изкуството най-ценните си художествени произведения – творби на български художници. Те са част от Златния фонд на Банката, а изложбата ще бъде достъпна от 17 септември до 4 октомври. Сред 47-те творби от 37 родни майстори на живописта и графиката, са и три дами. Талантливата Иваничка Панева ще ни потопи в атмосферата на родния си град Велико Търново, докато Златка Дъбова и Анастасия Панайотова интерпретират темата за Българското възраждане и неговите герои – Райна Княгиня и Васил Петлешков – в едноименните си творби.

Три дами се отличават сред десетките автори в проекта НЕ/ПОЗНАТИ – специален акцент в НОЩ/Пловдив

В залите на Градската художествена галерия (на "Батенберг І" 15) ще бъдат представени автори, които са добре познати на публиката. Непознати са конкретните им творби.

Като истински меценат на изкуството, финансовата институция ОББ има дългогодишни традиции в подкрепа на българската култура и изкуство – Празниците на изкуството "Аполония", Софийската опера и балет, НАТФИЗ, Варненско театрално лято, фестивала "Сцена на кръстопът" и други. С колекцията си от творби на изобразителното изкуство банката разкрива нов аспект в активната си корпоративна социална отговорност. В продължение на близо пет години, със съвместните усилия на служители на банката, експерти и реставратори, произведенията от всички клонове на ОББ в страната са описани, заснети, реставрирани и рамкирани. По-голямата част от тях остават в интериорите на банковите клонове, а тези от Златния фонд ще бъдат представени пред ценителите на изкуството чрез изложбата "НЕ/ПОЗНАТИ". Подготвената експозиция е придружена с луксозен двуезичен каталог, както и със сайт, в който могат да бъдат видени всички произведения от фонда: www.ubbcollection.bg.

"Изложбата "НЕ/ПОЗНАТИ" ще започне своето пътешествие от Пловдив – Европейската столица на културата 2019 г. и през 2017 г., когато ще отбележим нашата 25-годишнина, ще премине през десет града в България – родните места на авторите на произведенията" – споделят главният изпълнителен директор на ОББ Стилиян Вътев и Радка Тончева – изпълнителен директор на ОББ.

Изложбата "НЕ/ПОЗНАТИ" ще бъде специален акцент в програмата на фестивала Нощ/Пловдив 2016. Входът е свободен.

Вижте някои от творбите ТУК

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay