Асенова крепост или за съботните планове с любов

Плановете трябва да се следват, освен когато не се развалят заради други, драстично по-добри идеи!

Асенова крепост или за съботните планове с любов

Есента ни свари неподготвени и се озовахме с планове за път в едно дъждовно съботно утро, когато по-скоро ни се искаше да се завием през глава и да кажем "майната му" на всичко планирано, отколкото да стягаме багаж и да шофираме на мокро.

Обаче плановете трябва да се следват, освен когато не се развалят заради други, драстично по-добри идеи. Затова потеглихме към Асеновград и неговата приказна крепост, която не бяхме виждали от години.

И както обикновено се оказва, само на 30 км от София времето рязко се смени, дъждът спря, слънцето изгря и изобщо настана онази циганско-лятна идилия, заради която си заслужава да си следваш съботните планове.

Два часа по-късно сме в подножието на крепостта. Току пред входа й е издигната дървена бойна кула – от онези на колелца, които дотъркаляш до крепостта на противника и се шмугваш вътре най-нагло. Вътре в самата крепост пък, пак от дърво, са направени древни бойни оръдия. Интересно е, ако човек дойде с деца.

Асенова крепост или за съботните планове с любов

От самата крепост не е запазено много. Това, което повечето хора разпознават като силуета на Асенова крепост, всъщност е единствената съхранена до днес сграда – църквата. Тя изглежда съвсем действаща, можете да си запалите свещ или да поседнете на стол и да останете насаме с мислите си.

Асенова крепост или за съботните планове с любов

Изкачите ли се на върха, на най-високата част на крепостта, разбирате защо всъщност тя се е пръкнала точно тук. От хълма се вижда надалеч във всички посоки, а какво друго им е трябвало на нашите прапрапрадядовци, за да си пазят укрепленията? Добра видимост, силна храна и мир с Византия!

Асенова крепост или за съботните планове с любов

И понеже е есен, по горите са започнали да се прокрадват първите жълтеникави нюанси. Седиш, гледаш и се забравяш. Докато не огладнееш.

В Асеновград има няколко много приятни заведения, където си угаждаме кулинарно. Някои са с гледка към река Чая. Пълна идилия, нали ви казах!

Поука: Утре сутрин следвайте съботните си планове. Даже и ако вали. А, и още нещо: станете част от Jenite.bg във фейсбук!

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 11.10.2013|19:38
Много хубаво място, всеки трябва да го посети, стига да има възможност.
5
Не е посочен 10.10.2013|16:00
Прекрасно място няма да съжалявате, ако го посетите.
4
Не е посочен 07.10.2013|17:31
Ето една прекрасна дестинация за разходка и то съвсем наблизо с оглед на мащабите на милата ни родина.
3
Не е посочен 07.10.2013|17:12
Много е красиво, ако можете и имате възможност посещавайте такива места, няма да съжалявате.
2
Не е посочен 07.10.2013|16:27
Страхотно място за разходка! Толкова е красива сега и планината.
1
Не е посочен 07.10.2013|16:25
Толкова близо живея, а срамота, още не съм ходила до там.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay