8 неща, които всяка жена трябва да знае за болестта на Адисон

Някои от симптомите са странни...

8 неща, които всяка жена трябва да знае за болестта на Адисон

Кортизолът причинява много лошо неща на днешно време. Този хормон се произвежда, когато сме стресирани. Хроничният стрес е много опасен за здравето. И твърде много кортизол води до различни състояния, но твърде малко също не е добре. Просто попитайте някой с болест на Адисон. При хората, които са в това състояние, надбъбречните жлези не могат да произвеждат достатъчно количество кортизол.
Кортизолът играе важна роля в регулирането на кръвното налягане, сърдечната дейност, храносмилането и др.
Ето какво трябва да знаете и какви са симптомите:


1. Може зъбите ви да изглеждат по-бели


Всъщност, те само изглеждат по-бели, защото кожата става по-тъмна. Това е единственото заболяване, което води до потъмняване на кожата.


2. Популярните симптоми


Освен потъмняването на кожата, останалите симптоми са популярните- загуба на тегло, умора, болка в костите, лека коремна болка, ниско кръвно налягане. Тези симптоми са характерни за още много заболявания- от заболяване на щитовидната жлеза до рак. Това заболяване може много лесно да се обърка в друго, затова отнема доста време, докато се диагностицира.


3. Рядка болест е


Лекарите често пропускат симптомите, защото това е доста рядка болест. Не се среща често, затова е логично лекарите да търсят друга причина.


4. Често се бърка с надбъбречна недостатъчност


В много он-лайн източници пише, че болест на Адисон и надбъбречна недостатъчност са две еднакви неща. Едното състояние е свързано с проблеми с хормоните, а другото е автоимунно заболяване.


5. Може да се развие много бързо


При някои хора отнема месеци или години, да спре цялата продукция на хормони, докато при други заболяването може да се развие за няколко дни. В повечето случаи, симптомите се задълбочават с времето.


6. На всеки може да се случи


Болестта не подбира. Може да се случи във всяка възраст, пол и раса. Ако някой от семейството ви е болен, има по-голяма вероятност и вие да се разболеете.


7. Скринингът е доста лесен


Ако вашият лекар има съмнения, ще ви направи кръвен тест, за да провери нивата на кортизол.


8. Има ефективни лечения


Това включва приемането на хормони, чрез таблетки. В редки случаи може да се наложи хормоните да се вкарват в организма чрез инжекции. Пациентите живеят нормален живот. Това е лечимо заболяване и леченията дават положителен резултат. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 6
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay