Скритите истини за рака на гърдата

Цял месец е посветен на борбата с него, а все още има неща, които до голяма степен се пазят в тайна

Скритите истини за рака на гърдата

Октомври е месецът за борба с рака на гърдата. А специално днешната дата, 19-ти, е избрана за Световен ден на борещите се с тежката болест. Глобалната статистика сочи, че тя представлява най-разпространеното онкологично заболяване при жените след рака на белия дроб. В България над 3 500 жени годишно се диагностицират с рак на гърдата, а броят им за един ден е около 10.

Много се е писало за "убиеца с три букви”, но все още съществуват някои факти, които повечето специалисти не признават. А ние смятаме, че имаме право да знаем истината. Затова се опитахме да я обобщим в един материал, доколкото е възможно.

На първо място стои опасението, че човечеството не опитва достатъчно силно да елиминира рака на гърдата из основи. Повече от половината пари, събирани от кампании по цял свят, не отиват за нови изследвания, търсене на решения за превенция и цялостно справяне с проблема, а се използват за лекуване на вече болните пациенти.

Лекарите казват, че е задължително всеки месец да преглеждаме гърдите си сами. Не е така. Препоръчително е, но не задължително. По-скоро е необходимо да познаваме бюста си изключително добре и ако забележим някаква промяна, веднага да се обърнем към специалист.

След раждането, докато детето тръгне на детска градина, също има риск от развитие на болестта. Тогава в гърдите настъпват прекалено много промени (хормонални, структурни) и те могат да стимулират анормалните клетки да развият болестта.

В лекарските среди има предположение, че ракът на гърдата може да се причинява от вирус. Това все още не е доказано, но текат изследвания. Според специалисти, до една година ще знаем истината. Ако те се окажат прави и "врагът" действително е вирус, ще може да се създаде и ваксина против рака на гърдата. Или поне против някои негови разновидности. 

Съществуват начини да намалим шанса от развитие на болестта, дори когато е генетично заложена. Физическите упражнения, например, могат да понижат риска с 25-30%. Вървете пеша поне 5 часа седмично. Поддържането на здравословно тегло също е много важно. Освен храненето, трябва да следите и алкохола. Намаляването му редуцира риска от коварното заболяване с 24-50%. Допустимо е по едно питие на ден. Ако си позволите повече (3-4), изчакайте също толкова дни преди отново да посегнете към чашката.

Много важен е факторът с раждането. Желателно е то да се осъществи преди средата на 30-те и кърменето след това да продължи минимум 6 месеца. Така рискът от рак на гърдата намалява с над 50%.

Нека не забравяме, че всяка жена има право на безплатен преглед веднъж годишно, пък и у нас често се организират кампании с предварително записване, които не струват нищо. На всеки 3 години е желателно да се правят прегледи при специалист, а след навършване на 40 е необходима и мамография. Единственото условие е това да не става непосредствено преди или по време на месечния ви цикъл.

Ракът на гърдата е лечим, но за целта трябва да бъде открит навреме.

674 8
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 22.10.2012|09:24
подобна информация винаги е добре дошла,за мен лично беше нещо съвсем ново да разбера,че има предположения,че този вид рак може да бъде и вирус...
11
Не е посочен 19.10.2012|19:22
Добре де, цял месец ще има ли някакви инициативи, лекции, прегледи? Нещо ще се случва ли?
10
Не е посочен 19.10.2012|18:04
Не знаех,че целият месец е посветен на борбата,превенцията и информацията за тази коварна болест
9
Не е посочен 19.10.2012|17:27
Профилактиката срещу това заболяване не изисква много, а и човек може да си я прави вкъщи под душа, стига след това да не отлага посещението при доктора ако напипа нещо.
8
Не е посочен 19.10.2012|16:31
Милене, с такива статии се дава информация за всички жени и опасността която ги дебне. Така, че не ми излизай с тия разсъждения от първобитния строй, защото просто не си уцелил човека!
7
Не е посочен 19.10.2012|16:30
Да ти е жива и здрава наистина и занапред и всички жени по света! Дано това коварно заболяване изчезне тотално скоро!!!
6
Не е посочен 19.10.2012|15:11
Ама хора, с подобни статии може да откажете някоя млада и амбициозна кариеристка тотално да иска да ражда деца. Сега и без друго е по-модерно сурогатството.
5
Не е посочен 19.10.2012|13:55
Притесних се заради алкохола. Често си пийвам по малко.
4
Не е посочен 19.10.2012|13:48
Превенцията е изключително важна. Майка ми още преди повече от 20 години сама си напипа бучка на гърдата и я оперираха от доброкачествено образувание, много професионално в София. До ден днешен, няма проблеми - ДА ЧУКАМ НА ДЪРВО И ДА МИ Е ЖИВА И ЗДРАВА!!!
3
Не е посочен 19.10.2012|13:43
"Съществуват начини да намалим шанса от развитие на болестта, дори когато е генетично заложена. Физическите упражнения, например, могат да понижат риска с 25-30%. Вървете пеша поне 5 часа седмично. Поддържането на здравословно тегло също е много важно. Освен храненето, трябва да следите и алкохола. " - Въобще здравословния начин на живот, явно си остава решение номер едно за всички болести. Факт.
2
Не е посочен 19.10.2012|13:38
Много коварно заболяване и жалост все повече жени са покосени от него. За появата му огромно значение има стресът, храненето, начинът на живот като цяло. А според някои по-нови изследвания за него допринасят и дезодорантите против изпотяване, които потискат потенето и токсините остават в организма.
1
Не е посочен 19.10.2012|13:27
Това е изключително деликатна тема, повечето жени се страхуват да се подложат на рутинни прегледи, защото се страхуват от резултата. Но действително превенцията е много важна при всяко едно заболяване, ако бъде открито навреме може да се избегне фаталният край.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay