Бразилската Шаде Ив Мендес: Нямам търпение за концерта в България и ще дам всичко от себе

На 30 март тя ще пее в Зала 1 на НДК

Бразилската Шаде Ив Мендес: Нямам търпение за концерта в България и ще дам всичко от себе

"Бразилската Sade" Ив Мендес, заедно с бенд от десет човека, идва по покана на 5PT, за да представи пред родната публика на 30 март в зала 1 на НДК новата си колекция "Bossa Romantica". Вижте какво сподели в интервю чаровната бразилска изпълнителка.

Какво е усещането да израснеш в родната си Бразилия?

Беше невероятно! Израснала съм във ферма в централната част на Бразилия, така че бях заобиколена от природа през целия си живот. Бях очарована от всички животни, особено от конете. Имам 3 братя и много братовчеди, така че постоянно се съревновавах с тях и тряваше непрекъснато да доказвам силата си. Всичко беше вълшебно. Спомените ми са за залези, красивата луна и перфектна природа.

Важно ли е за теб как изглеждаш?

Как изглеждам е важно, но честността и доброто здраве са много по-важни. Опитвам се да избера дрехите си според стила ми и моите настроения. Щастлива съм със снимките, използвани за моите албуми. Реших да направя една фотосесия по класически начин на плажа Ипанема и тя наистина сработи. Не се определям от това, което хората мислят за мен, а повече от собствените си приоритети и вярвания. Как се чувствам комфортно стои зад това, в което вярвам.

Казват, че си научила английски с писане на песни. Вярно ли е?

Когато за първи път дойдох в Англия, изоползвах речник, за да си превеждам. Започнах да се уча чрез написването на песни на английски и след това вече никога не спрях. Колкото и да е странно, пеех някои неща на английски още като дете, дори и да не разбирах за какво точно става въпрос. По това време хората много ме сравняваха с Бьорк. Още се вълнувам като се сетя за написването на първата ми песен "Casticais" в Бразилия. Просто чувствах, че е необходимо припевите да бъдат на английски език, така че се обадих на моя прекрасен братовчед Тони да ми помогне с превода. След като бях в Лондон от известно време, преведох същата песен за себе си отново, превръщайки я в"Night Night".

Бразилската Шаде Ив Мендес: Нямам търпение за концерта в България и ще дам всичко от себе


На какво друго се наслаждаваш, като оставим настрана продуцирането и изпълненията?

Дори и в ежедневието си аз продължавам да обичам музиката. Но също така и филмите, природата, конете и животни като цяло, както и добрата храна/ Повече от всичко обичам да бъда в компанията на приятели и близки, защото без тях наистина нищо няма значение. Любовта и приятелството ме поддържат.

Също така ми харесва да допринасям за по-добър живот на хората и затова подкрепям благотворителни организации винаги, когато мога. За съжаление много често приемаме живота за даденост и не си даваме време да му се порадваме. Нямаме време да се насладим, да подадем ръка на ближния и просто да живеем истински стойностно.

Каква музика те вдъхновява?

Повлияна съм от госпел музката още от 5-годишна възраст, когато за първи път започнах да пея в църквата пред публика. Първият ми контакт с музика беше в протестантска църква. Всички от семейството на баща ми са протестанти, а роднините на майка ми са католици. Това беше един вид традиция в семейството ни - момичетата да пеят в църквата. Така започнах да уча пиано при братовчедите ми. Госпел песните са наистина първите песни, на които някога съм се научила. Спомням си, че слушах Kate Bush по радиото, когато бях млада. Харесваше ми детският ѝ глас. Също слушах банди като Simon and Garfunkel, Supertramp, Enigma, Pink Floyd, U2. Другите влияния бяха от бразилски изпълнители като Cazuza, Legiao, Roberto Carlos, Tom Jobim, Caetano, Leila, Marisa, Marina, Adriana Calcanhoto и Gal, наред с други чуждестранни имена като Miles Davies, Marvin Gaye, Curtis Mayfield, Sting и Sade.

Има ли някои определени артисти, с които би искала да работиш?

Много бих се радвала да работя с артисти като Air, Zero 7, Moby, Sigur Ros, Groove Armada, Massive Attack, Underworld, Bjork, Bent, Faithless, Royksopp и Chambao. Но преди всичко, би било прекрасно и вдъхновяващо преживяване да си сътруднича с Ben Watt (от Everything But The Girl) и Sade.

Какво вдъхновява писането на песните ти?

Животът не е само човешки взаимоотношения. Мога да се вдъхновя от природата, от луната, морето и слънцето. Моите песни са също и за любов, страст, за това, което се учим в живота и неговата красота.. Нерекох някои от песните си "Beauty of the blues", "Natural High", "If life is so hard, it’s beautiful too", така че аз пея за любов и как прегръщам всички различни чувства, които любовта носи от душата ми. Моите песни са вдъхновени от собствените ми преживявания или тези на приятелите ми и на начина, по който гледам на живота си.

Какво е чувството да бъдеш посочвана като пионер на движението Nu Brazil и как ти влияе стилът боса нова?

Имам свободата да се изразявам чрез моята музика и да бъда малко по-спонтанна, защото не се опитвам да направя нещо, за да впечатля някого или да отговаря на определен стил.

Tom Jobim много ме вдъхновява, защото той също е широко отворен за нови идеи. Tom Jobim (бразилският композитор, автор на песни, пианист, китарист и изпълнител) използва много влияния от класическа бразилска музика, но можете да чуете и джазови полутонове с бразилско присъствие в неговото творчество, което обожавам. Същото важи и за Joao Gilberto, смятан за създателя на стила боса нова и познат като "Бащата на Боса нова. При него има нещо невероятно и толкова богато с неговите китари и специфична мелодичност. Той наистина създаде нещо свежо, което се различаваше от творчеството на другите композитори от същото време, както и Vinicius De Moraes и други бразилски величия като Sergio Mendes. Те самите са част от движение по онова време и наистина все още са една вечна основа за новото поколение. Винаги ще са страхотни. Те се превърнаха в музикалното лице на Бразилия и моето поколение са децата, които израснехме, слушайки точно тях. Техните влияния могат да бъдат признати за нашия Nu Brazil ритъм.

Вълнуваш ли се за участието си в София на 30 март в Зала 1 на НДК?

Изключително ми е приятно, че благодарение на 5PT ще имам възможността за такъв голям концерт в столицата ви. След краткото си участие на фестивала в Банско преди време се влюбих в България и съм щастлива, че мога да се върна отново в родината ви. Нямам търпение за концерта и ще дам всичко от себе, за да превърна вечерта на събитието в едно незабравимо преживяване.

Ive Mendes – 30 март – Зала 1 на НДК – 20:00ч.

Билети за концерта може да намерите в OMV, The Mall, билетен център НДК, в мрежата на Eventim.bg и онлайн на http://bit.ly/IveMendes

Актуална информация за събитието ще откриете на официалната му Фейсбук страница и на официалната Фейсбук страница на 5PT.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay