Какво се случва с общото жилище, ако се разведете, а съпругът ви е чужденец?

За имуществото на международните двойки



Какво става с вашата къща, ако се разведете и съпругът ви има друго гражданство? Какво става със съвместната сметка на двама съпрузи, ако единият от тях почине?

 

В Европа има около 16 милиона международни двойки и годишно поне 650 000 от тях си задават тези въпроси, когато бракът или партньорството им се разпадне. Гражданите губят време и пари, опитвайки се да разберат кое право се прилага в техния случай и кой съд е компетентен да им помогне.

 

Правните разлики между 27-те държави-членки създават предпоставки за търсенето на най-благоприятната правна система или надпревара в избора на съд. Това се случва, когато единият съпруг — обикновено по-богатият — бърза да сезира съд, за който мисли, че ще отсъди по възможно най-благоприятния за него начин.

 

Затова Европейската комисия предлага правила за целия ЕС, с които да внесе правна яснота в имуществените права на брачните международни двойки и на регистрираните партньорства с международен елемент. Новите правила могат да доведат до спестяването на около 400 млн. евро годишно от съпътстващи разходи.

 

Промените, предлагани от Комисията:

Комисията предлага два отделни регламента. Единият съдържа правилата за брачните двойки ("имуществен режим между съпрузи"), а другият за регистрираните партньорства ("имуществен режим между партньори").

 

На първо място предложенията на ЕК ще позволят на брачните международни двойки да избират кое право се прилага спрямо общото им имущество в случай на смърт или развод. На двойките ще бъдат спестени пари и време — средно от 2 000 до 3 000 евро на дело. Тези икономии са в резултат на възможността гражданите да групират няколко съдебни производства в едно. Например комбиниране на бракоразводно производство или производство за раздяла с производство по имуществени въпроси пред един и същи съд.

 

И двете представени предложения са неутрални по отношение на пола и сексуалната ориентация. Това означава например, че еднополов брак, който е допустим по португалското право, ще се приравни на разнополов брак по смисъла на предложението относно имуществения режим между съпрузи.

 

Същевременно във Франция хетеросексуалното партньорство може да се регистрира при същите условия, приложими за еднополовото партньорство, като предложението относно регистрираните партньорства ще се прилага и в двата случая.

 

Настоящите предложения не хармонизират, нито изменят националните материалноправни норми, уреждащи брака или регистрираните партньорства. Вместо това предложенията имат за цел да улеснят двойките при уреждането на имуществените въпроси, в случай че се преместят в друга държава-членка на ЕС или когато са от различни държави и притежават имущество в чужбина.

 

Бракът е правен институт, признат във всички 27 държави-членки. В пет държави той е допустим както за разнополови, така и за еднополови двойки (в Холандия от 2001 г., в Белгия от 2003 г., в Испания от 2005 г., в Швеция от 2009 г. и в Португалия от 2010 г.). Регистрираните партньорства са по-скорошен правен институт, признат в 14 държави-членки на ЕС (Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Германия, Финландия, Франция, Унгария, Ейре, Люксембург, Холандия, Словения, Швеция и Великобритания). Всички 14 държави позволяват на еднополовите двойки да регистрират партньорства.

 

За да бъдат приети, тези предложения се нуждаят от единодушното одобрение на Съвета на министрите и консултиране с Европейския парламент.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay