Близнаците ви носят дълголетие

Близнаците ви носят дълголетие

Близнаците ви носят дълголетие

Жените, които са родили близнаци живеят по-дълго. До това заключение са стигнали американските учени Шанън Робсън и Кенс Смит от университета в град Юта.

 

Според информацията те са изследвали данни от Utah Population Database, която разполага с една от най-големите в света база от данни, съдържаща информация за продължителността на живота на около 6,4 милиона души живели в Юта от 1800 година до сега.

 

Според Ди Велт учените са изследвали данните на над 58 000 жени родени между 1807 и 1899 година. В изследването си те са включили онези жени на 50-годишна омъжени жени.

 

При това в споменатия период от време не е имало нито възможност за контролиране на раждаемостта, нито за третиране на плодовитостта при жените. Това е дало възможност на Робсън и Смит да изследват основно естествените фактори, оказали влияние върху раждането на близнаци от жените. 

 

От общо 58 785 изследвани жени, близнаци са родили 4 603 от тях, а останалите 54 183 са имали само по едно дете.

 

Оказало се, че жените, сдобили се с близнаци след настъпването на менопаузата дори доживявали до по-късна възраст. При жените с близнаци, родени преди 1870, рискът от смърт след навършване на 50-тата година е по-нисък с 7,6 пункта.

 

Раждането на близнаци не можело да се определи като "изненадващо" тъй като повечето от жените раждали и други деца. Времето между две раждания при жените с близнаци било по-кратко с две седмици в сравнение с това при жените, които нямали близнаци.

 

Това според изследователите било признак за по-доброто здравословно състояние на първите. Друг извод, до който са стигнали двамата учени, е че жените родили близнаци са с по-здрава структура на тялото, заради по-малката разлика между възрастта на първото и последното раждане.

 

Те обаче не са установили каква е връзката между здравословното състояние и раждането на близнаци в днешно време.

 

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay