Бюти съветите на Зори: 10 тайни, които научих в гримьорското училище (част I)

Полезни трикове и съвети за всяка дама, която обича да се гримира

Бюти съветите на Зори: 10 тайни, които научих в гримьорското училище (част I)

Гримирам се от 14-годишна. Имах тежък пубертет, от който кожата ми страда и до днес. По онова време ми беше трудно да приема физическите си недостатъци и фон дьо тенът беше най-добрият ми приятел. Ползвах го редовно и обилно.

Но гримът не е бил никога просто едно средство да се скрия, напротив! Гримът за мен е начин да изразя себе си, да бъда различна. Той е една от големите ми страсти!


Когато бях приета в училището за грим в Женева (да, имаше и кастинг!) си мислех, че през годините съм научила достатъчно, но грешах.

Днес ще ви споделя 10-те тайни, които научих там. И които промениха начина ми да гримирам себе си и най-вече останалите.

1. Инвестирайте в добри четки и продукти

Зная, че това може да прозвучи банално, но е истина. Инструментите, които използвате, са също толкова важни, колкото техническите ви умения да гримирате.

Ако използвате некачествени четки, сенки за очи и уменията ви са минимални, само при подменянето им с професионални четки и сенки с по-наситен пигмент, гримът ви ще се подобри значително. Ще изглежда много по-професионално направен.

Искате ли да изглеждате като след сесия при гримьор на звездите? То тогава използвайте точната четка за всяка зона на лицето. Ето и 8-те най-важни: 

Бюти съветите на Зори: 10 тайни, които научих в гримьорското училище (част I)1. четка за фон дьо тен

2. четка за коректор


3. четка за пудра


4. четка за руж


5. четка за преливане на сенки


6. плоска четка за нанасяне на сенки


7. скосена четка за очна линия / вежди


8. четка за устни

Начинът, по който държим четката за грим, също е от значение за крайния резултат. Колкото по-близо я държим до косъма, толкова по-голямо е напрежението върху клепача и обратно. За равномерно нанасяне се препоръчва да я държим в средата.

2. Смесете базата за лице с фон дьо тена си

Фон дьо тенът се предлага в няколко формули: течен, кремообразен и прахообразен. Като професионален гримьор предпочитам кремообразния фон дьо тен заради неговата мултифункционалност. Можете да го нанесете с четка или пръсти, ако търсите покривност и издръжливост през целия ден. Но смесвайки го с малко от базата ви за лице (или т.нар. "праймър") ще постигнете много по-естествен и свеж вид, без да рискувате издръжливостта му. И нанасянето на фон дьо тен се превръща в детска игра!

Бюти съветите на Зори: 10 тайни, които научих в гримьорското училище (част I)

Въпросът е: мога ли да го ползвам върху мазната си кожа? Отговорът е да, всеки може да ползва кремообразна формула, разликата е в нанасянето. При мазна кожа препоръчвам да използвате влажна гъбичка за грим. Повечето фон дьо тен продукти имат мазнини, които спомагат нанасянето върху кожата, но влажната гъбичка ще поеме само пигмента и ще отблъсне всички мазнини в продукта. По този начин ще постигнете добро покритие без блясъка в Т-зоната (челото, носа и брадичката).

За смесена, нормална или суха кожа - нанасяйте с четка дуо-фибър с въртеливи движение от центъра на лицето към периметъра. Колкото повече се отдалечавате от центъра на лицето, толкова по-малко продукт ви трябва, за да се получи плавно преливане с кожата.

3. Приемете недостатъците си и се научете да ги прикривате по правилния начин

Тайната на добрия гримьор е в способността му да разпознава поднюансите на всяка кожа и да ги коригира правилно. Никой не обича пъпки, тъмни петна по кожата и кръгове под очите. Те се прикриват с коректори в подходящия срещуположен цвят.

Бюти съветите на Зори: 10 тайни, които научих в гримьорското училище (част I)

Например, при зачервени зони се използва зелен коректор, а при синкавите сенки под очите или за кафявите петна по кожата - коректор в различни нюански на оранжевото. Нанася се локално като идеята е да се достигне цвят, близък до този на кожата ни. Но бежовият коректор, който често ползваме, няма да ни е от полза, ами точно обратното - само ще ги направи по-светли и ще привлече вниманието върху тях.

4. Подчертайте формата на лицето

Контуриране и хайлайт е голямата мода в момента - техника, която стана известна покрай Ким Кардашиян и която може да промени коренно формата на лицето ви, ако бъде приложена правилно. Правилото е: светло върху зоните, които искаме да изпъкнат и тъмно върху онези, които трябва да "потънат”, да минат на заден план.

Ако имате кръгло лице и искате по-издължена, овална форма: нанесете бронзър един до два тона по-тъмен от кожата ви във форма на "3” - върху слепочията, под скулите и под челюстта.

В случай че имате голямо чело: нанесете го по периметъра, близо до косата, за да създадете оптична измама за по-малко чело.

Ако носът ви е широк и плосък, тогава нанесете бронзър от двете му страни и хайлайт по дължината, за да изпъкне.

За да повдигнете скулите, можете да потъмните под тях и да нанесете хайлайт на най-изпъкналата им част.

За по-специален ефект използвайте хайлайт с отразяващи светлината частици, който да нанесете върху скулите към слепоочията, между очите, под носа и в свивката на брадичката. А бронзърът нека бъде матов за по-естествен резултат.

Бюти съветите на Зори: 10 тайни, които научих в гримьорското училище (част I)

5. Подчертайте погледа

Със същия успех техниката "контур и хайлайт” може да бъде приложена и върху очите. Ако искате да подчетаете погледа с малко грим, просто нанесете светъл бронзър в свивката на клепачите с мека кръгла четка.

Ефектът, който търсим, е на натурална сянка. С възрастта клепачите ни губят еластичност и тази техника повдига погледа. За дамите със сини очи - малко оранжев бронзър в свивката на клепача ще подчертае още повече цвета на очите ви.

Ако имате приближени очи, винаги поставяйте светли сенки близо до носа и използвайте черен молив или очна линия от средата към външния край на окото, както на долния така и на горния клепач. "Котешкото” око ще уравновеси погледа.

Ако пък имате "падащи” клепачи, което е често срещано с напредване на възрастта, нанесете светлия цвят под веждите, а тъмният върху падащата част, което ще го прикрие. Гримирайте по диагонал, като външният ъгъл върви нагоре, във форма на бадем. При по-възрастните дами сенките с блясък трябва да бъдат избягвани.

Ако очите ви са малки, използвайте бежов молив във вътрешния ъгъл на долния клепач, който ще отвори погледа. След това нанесете черен молив по цялата дължина на горния и долен клепач, като ги съедините във външния ъгъл. Тайната е да слеем молива със сенки за очи, което ще създаде илюзия за по-големи очи.

За естествен обем на миглите и подчертаване на погледа - нанесете черен молив под миглите на горния клепач (мястото не е много удобно, знам!). Това наистина ще ви гарантира обемни мигли и ще подчертае цвета на очите.

Благодаря ви, че и днес споделихте част от времето си с мен! Очаквайте втората част на статията следващия четвъртък.

С любов,
Зори.

Бюти съветите на Зори: 10 тайни, които научих в гримьорското училище (част I)За автора: 

Зорница Иванова е гримьор, фотограф и автор на моден блог. 

Може да следите проектите й, както и статиите й за красота, мода и лайфстайл на www.zoriart.com и на фейсбук страницата https://www.facebook.com/ZoriMakeUpArtist

71 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 14.04.2015|12:07
4 лесни и запленяващи мъжкото око гримове (видео) - http://bit.ly/1O7x0g3
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay