В София ще се проведе първият по рода си в страната обучителен семинар за редки болести

Събитието се организира от Българска Хънтингтън Асоциация, водещи специалисти от пет държави пристигат в България специално за форума

В София ще се проведе първият по рода си в страната обучителен семинар за редки болести

На 21 и 22 май, в Бест Уестърн Експо Хотел – София, ще се проведе първият по рода си в страната обучителен семинар за редки болести и по-специално, за Болестта на Хънтингтън /Хорея на Хънтингтън/. Водещи специалисти от световна величина ще разкрият пред българските невролози новостите и спецификите при диагностицирането, терапията и клиничните прочувания в областта. 

Събитието е инициирано и организирано от Българска Хънтингтън Асоциация, като лектори в работната част на форума ще бъдат специалисти и учени от световна величина като проф. д-р. Бернар Лондуермайер (Германия), проф. Кристин Верелен - Думулин (Белгия), Д-р Дирк О.А Лисенс (Белгия), Д-р Юлияна Бронзова (Холандия) и проф. Жан-Марк Бургундер (Швейцария).

Д-р Юлияна Бронзова, например, е специалист от български произход с над двадесет годишен опит в областта на двигателните нарушения, която към момента е също научен директор на European Huntington’s disease Network – най-голямата мрежа за специалисти в областта, която е създадена с цел да се подпомагат клиничните проучвания и естествено-исторически изследвания за болестта на Хънтингтън.

За участие във форума от Литва пристига и делегация от водещи за страната невролози, по покана на неправителствената организация.

"Идеята за събитието се породи от нуждата нашите специалисти да бъдат информирани относно новостите и предстоящото в медицинската терапия на болестта на Хънтингтън. Такава нужда има в цяла Източна Европа, поради което на това събитие ще присъстват и специалисти от съседни страни. Така създаваме и също предпоставка за бъдещи сътрудничества между имащите интерес в областта, които ще бъдат от голяма полза за българските семейства. В международен план болестта на Хънтингтън е едно от редките заболявания, за които медицината се развива с изключително бързи темпове, като вече дори се говори за терапия, която потиска изцяло симптоматиката на заболяването.

Цялостната визия е да запазим и разширим тази инициатива, като всяка година включваме все повече участници от различни страни в Източна Европа, както и да обогатяваме темите на форума, докато не обхванем цялостната мултидисциплинарна грижа, необходима на болните от Хънтингтън и техните семейства."
– сподели Наталия Григорова от Управителния съвет на Българска Хънтингтън Асоциация.

На обучителния семинар ще бъдат обсъден широк спектър от проблеми – от клиничните аспекти на Болестта на Хънтингтън до изследванията, включително възможностите за помощ от страна на професионалните мрежи в глобален мащаб. След всеки панел са планирани дискусии с участниците, за да може професионалното събитие да бъде максимално ползотворно за всички присъстващи.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay