Вербалното насилие може да бъде също толкова болезнено, колкото физическото

Вербалното насилие може да бъде също толкова болезнено, колкото физическото

Около 50% от мъжете и жените поне веднъж са били жертви на психологически агресивно поведение от своя партньор. Около 20% от жените са получавали заплахи за физическо нараняване от интимен партньор. 40% от хората са преживели поне една форма на насилие от интимен партньор.

Ако тази статистика не е достатъчно стряскаща, знайте също, че вербалната и психологическата злоупотреба може да бъде дори по-опасна от физическото насилие.

С тази статия, имаме за цел да накараме всеки човек да разбере, че насилието (без значение вербално или физическо) е абсолютно неприемливо! И не, той или тя НЯМА да се промени...

1. Болката от вербалното насилие остава завинаги, за разлика от физическата болка, която след време изчезва 

Дори изследванията показват, че емоционалната болка от словесното насилие може да преследва човек през целия му живот. По-лошото е, че самото припомняне на събитието може да ви накара да преживеете цялата болка отново. Болката от физическо нараняване рано или късно изчезва, но болката от обидата никога не изчезва.

2. Вреди на самочувствието и може да доведе до сериозни психични проблеми

Ако сте били във връзка, включваща насилие или сте преживели такова вербално насилие като дете, знаете че тези преживявания остават с вас до края на живота ви. Жертвата губи всякакво чувство за самоуважение и е склонна да си представя себе си като по-малко достойна.

3. Приятелите и членовете на семейството не могат да разберат вредата, нанесена от словесното насилие и често липсва подкрепа, поради тази причина

Физическото насилие обикновено оставя следи. Например, ако станете жертва на побой на улицата, минаващите хора ще се намесят и ще ви помогнат. Но този сценарий е нереален, ако някой ви малтерира словесно. Хората подценяват вербалното насилие, затова жертвите на този вид злоупотреби рядко получават подкрепа. 

4. Вербалното насилие може да доведе до хранителни разстройства

В случаи на вербално малтериране на хора може да се получи трудно изразяване на емоции и това може да доведе до хаотично и импулсивно поведение, което често е свързано с хранителни разстройства, като т.н. "емоционално хранене".

5. Вербалното насилие може да подтикне човек към злоупотреба с наркотици

Жертвите на вербално насилие често страдат в мълчание и се чудят какво са сторили грешно. В отчаянието си тези хора често прибягват към употреба на наркотици. Това търсене на моментно облекчение може да направи човека зависим и дори науката е доказала това.

6. Вербалното насилие може да причини мигрена и силно главоболие

Наличието на мигрена при хора, които са преживели словесно и емоционално насилие като дете, е 4 пъти по-често отколкото при тези, които не са преживели такава травма, според учените. Връзката между мигрената и насилието също се оказа по-силна при емоционалното насилие, отколкото за физическото.

7. Болката е болка

Болката е болка, независимо дали е физическа или словесна. И ако не спрете насилника си, ще продължите да страдате. Изследванията показват, че човек, който е преживял насилие като дете, е с 36% по-вероятно да бъде малтретиран от партньора си в зряла възраст.

8. Най-лошото от всичко е, че жертвите често стават насилници

Най-лошата част от това да бъдете жертва на насилие е, че самите вие може да станете насилник. Злоупотребата с други хора може да се превърне в начин да се справите със злоупотребата, с която сте се сблъскали самите вие. Освен това е по-вероятно децата, които са били жертви на насилие, да станат насилници, когато пораснат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay