Вкуснотии от Италия: Паста с песто

Ароматна палитра от вкусове с традиционен италиански привкус

Вкуснотии от Италия: Паста с песто

Песто Дженовезе, както е пълното наименование на този традиционен за италианската кухня сос, е едно съвършено творение, постигнато чрез баланс между босилек, чесън, зехтин, кедрови ядки и сирене. А палитрата му от вкусове се разгръща в пълния си блясък, когато бъде обгърната от топла паста. А ето и как да композирате тази симфония с италиански привкус в собствената си кухня.

Необходими продукти:
375 г паста по избор
150 г босилек
50 г пармезан
50 г кедрови ядки
50 г чедър или друго твърдо сирене по избор
100 мл зехтин
2 скилидки чесън
щипка сол

Начин на приготвяне:
Измийте листата босилек и ги подсушете върху домакинска хартия.

В хаванче стрийте скилидките чесън като добавяте постепенно листата босилек.

Загрейте котлона на средно висока температура и пуснете кедровите ядки в тигана. Запържете ги за 3-4 минути, без да добавяте мазнина.

Когато сте стрили добре цялото количество листа от босилек, добавете ядките и стрийте и тях.

Настържете сирената и ги добавете в хаванчето. Поръсете със сол и продължавайте да мачкате, докато не се получи хомогенна зелена смес.

На тънка струйка добавете зехтина, докато бъркате постоянно.

Междувременно сварете пастата според указанията на опаковката. Отцедете и върнете в тенджерата.

Смесете пастата и пестото и сервирайте веднага.

Вкуснотии от Италия: Паста с песто
Още изкушения с италиански привкус може да откриете в Kulinar.bg.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 11.04.2014|16:44
Определено това е нещо, което си струва да се прави по-редовно, идеален сос и заместител на вредните си еквиваленти.
14
Не е посочен 11.04.2014|13:12
Не знам, но на мен ми прилича на повръщано.
13
Не е посочен 11.04.2014|13:09
някак си не ме привлича.
12
Не е посочен 11.04.2014|12:40
Щом иде от Италия, значи е вкусно .
11
Не е посочен 10.04.2014|18:19
Италианската кухня е една от най-любимите ми и ми се струва, че това важи и за много други хора.
10
Не е посочен 10.04.2014|17:41
Много е вкусно и много полезно и най-добре да е домашно приготвено.
9
Не е посочен 10.04.2014|17:34
Никога не съм яла.
8
Не е посочен 10.04.2014|15:19
Сигурно е много вкусно .
7
Не е посочен 10.04.2014|15:10
Всъщност вариации на песто много и то включва основно някаква зеленийка (зелен чесън, босилек, магданоз, коприва...) + ядки по избор + сирене + зехтинец и други добавки по избор. Вариации на воля!
6
Не е посочен 10.04.2014|11:36
Изглежда много вкусно .
5
Не е посочен 10.04.2014|10:31
Ще го пробвам с удоволствие.
4
Не е посочен 09.04.2014|21:24
Бих опитала, добре ми изглежда.
3
Не е посочен 09.04.2014|17:41
Много интересно изглежда пестото. Трябва да се пробва определено. Само дето един пакет кедрови ядки не искам да ви казвам колко струва.
2
Не е посочен 09.04.2014|17:39
Никога не съм яла. Вкусно ли е?
1
Не е посочен 09.04.2014|17:32
Идеите са супер.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay