Гласът на Kosheen: Шиан Евънс между музиката и любовта

Прелестната Шиан Евънс говори за метаморфозите в живота си, за любимия роден Уелс и най-близките си хора, за това какво я вдъхновява и какво ненавижда

Гласът на Kosheen: Шиан Евънс между музиката и любовта

Шиан Евънс е прелестната дама, на която принадлежи магнетичния глас, превърнал Kosheen в една от емблемите на съвременната електронна сцена. Добрата новина е, че на 23 декември, в рамките на Solar Christmas, уникалният ѝ тембър, допълнен от ритмите на бандата, ще завладее сцената на "Арена Армеец”. А още по-добрата новина е, че Шиан с удоволствие поговори с нашия екип за метаморфозите в живота си, за любимия си роден Уелс и най-близките си хора, за това какво я вдъхновява и какво ненавижда. Ето какво сподели тя с нас.

Кога осъзна, че притежаваш толкова уникален глас и как се разви стила ти на пеене през годините?
Отгледана съм в планините в Уелс, където музиката е изключително важна. Пеех в църквата, където дядо ми свиреше на пиано. Той ме научи да пея и на него дължа всичко. Майка ми също е надарена с много красив глас. Спомням си как пуснах на дядо първия си албум и той не го хареса! Но пък страшно хареса втория, Kokopelli.

Гласът ми е отражение на житейския ми път, промени се и стана по-богат, докато аз израствах като жена и човек. Изгуби чистите височини, но придоби дълбочина и зрялост. Гордея се с него, той е като карта на живота ми.

С Kosheen сте заедно на сцената от почти 15 години. Как би описала музиката, която бандата създава и изпълнява?
Имахме късмет да проправим своя собствена пътека. Не се ограничаваме в един музикален жанр и така създадохме свой собствен стил. В последния ни албум усетих, че този стил е засенчен от така наречените трикове на продуцирането. Трябваше да се справим с някои проблеми, които възникнаха след напускането на Дарън Декоудър Бийл. Случва се така, че взаимоотношенията трябва да бъдат променяни, за да оцелеят толкова дълго, колкото при нас.

Убедени сме, че нашата сила е в баланса между силните емоционално заредени песни и електронното звучене. Ще се върнем към този формат при бъдещи записи и през следващата година.

Какво е за теб усещането да бъдеш единствена жена сред много мъже? По-скоро мъжки или дамски е светът на Kosheen?
Аз отглеждам сама един фантастичен млад мъж, който тъкмо навлиза в живота си. Когато синът ми беше малък, ми беше много трудно да балансирам между родителските си ангажименти и пътуванията, интензивната ни работа правеше това почти невъзможно и съм сигурна, че и двамата сме страдали.

Момчетата от групата още нямаха деца и едва ли можеха да си представят какво преживявах. За тях всичко беше един безкраен купон, а за мен беше съкрушително да оставям малкия си син и да бъда далече от него за дълго.

Прекарвах много време сама и, тъй като вокалистът трябва винаги да е във върхова форма, не можех да купонясвам до късно всяка нощ след участие. Концертите и обичта на феновете ми даваха сили.

Сега пътуванията ни протичат много по-умерено и спокойно. Водката е заменена със зелен чай, а нощните купони – с ранно лягане. Е, понякога се чувствам като "квачка”! Изглежда, че когато си майка, винаги се държиш малко или много наставнически.

Обичам групата и целия екип! Инженерите, с които работим, са невероятни и техният опит ме е учил на много неща и страшно ми е помагал. Така е с всичко – трябва да скъсаш мускул, за да стане по-силен. Сега съм на 40 години, имам си своя работеща система и съм по-силна и щастлива от всякога.

Гласът на Kosheen: Шиан Евънс между музиката и любовта

Някога замисляла ли си се за солова кариера?
Работила съм с удивителни продуценти и композитори и планирам самостоятелен албум в началото на следващата година. Често песните, които записвам с Kosheen, впоследствие биват ремиксирани и ремастерирани и така излизат от контекста на първоначалната концепция. Затова очаквам с нетърпение да запиша отново някои от тях, така както са били първоначално замислени.

Винаги съм обичала и съм имала доверие на Маркий и Дарън, но чувствам необходимост да изпълня песните си по този начин и зная, че ще се приемат добре. Това ще бъде завръщане към корените на Kosheen. Също така имам някои хубави акустични балади, които просто няма как да се получат добре с много електроника.

Какво те вдъхновява да пишеш?
Пиша единствено въз основа на опита си. Винаги наблюдавам състоянията на хората и начина, по който всички ние тъчем нишката на живота си. Това богато платно, изтъкано от фини и не толкова фини нишки, предоставя изобилие от вдъхновение и материал за писане.

Моето постоянно вдъхновение е моят син и неговите стремежи. Той притежава изключителни храброст и кураж и постиженията му са отражение на неговата отдаденост към нещата, с които се занимава и аз много се гордея с него.

Освен писането на песни, ти също така свириш на китара и рисуваш. Притежаваш ли и други артистични заложби?
Обичам да готвя! Нищо не ме отпуска така, както приготвянето на храна за семейството ми! От пазара до чинията – композиция, изпълнена с цвят и любов!

Неотдавна се преместих в една много стара селска къща в родния ми край и се опитвам да влея част от нашия дух в нея. Никак не ми е лесно с цветовете и дизайна, но партньорът ми Майк е вълшебник по отношение на "Направи си сам”. А понякога и на мен ми хрумват интересни идеи, на които той искрено се чуди! Като всеки творец, у мен бушуват страсти, а това прави живота с мен труден!

Скоро обиколихме селото и помолихме хората да напълнят кутии от обувки с подаръци за децата от Украйна и Беларус, за да ги изпратим в бедните тамошни села за Коледа. Беше като да пълниш кутия с щастие за деца, които иначе не биха могли да споделят радостта от празника.

Също така съм активна в подкрепата на мъже, жени и деца, жертви на домашно насилие. Самата аз съм преживяла това като дете и смятам да работя усилено, за да привлека повече внимание към тази кауза и за да може хората да не страдат в мълчание и срам, а да потърсят помощ.

Гласът на Kosheen: Шиан Евънс между музиката и любовта

Трудно ли ти е да съчетаваш участието в Kosheen с факта, че си майка? Често ли правиш компромиси?
Компромисите са част от живота. Аз нямах абсолютно никакъв избор като млада майка – просто трябваше да работя. Kosheen бе моето средство да осигуря покрив и прехрана за сина си, да не говорим за скейтбордовете, които непрекъснато сменяхме!

Във всяка битка има жертви, а някои рани заздравяват по-бавно. Но знам, че изборите, които съм правила, са били с най-добри намерения и днес съм тук именно заради тях. Синът ми завършва, а аз съм на прекрасно място, обградена съм с любов и имам възможност да помагам на млади хора, които не са имали моя късмет.

Как оценяваш съвременните деца? Смяташ ли, че те имат по-голям шанс за добро бъдеще, спрямо например твоето поколение?
Ситуацията е като нож с две остриета. От една страна, днешните млади хора имат по-голям достъп до информация и повече възможности, но от друга, те не общуват помежду си, както ние навремето и са ограничени в киберпространството.

Работя с местни музикални групи, съставени от млади хора и това страшно много ми харесва. За мен музиката е език, който не е окован в академични книги. Тя е жив език, който младите използват и разбират. Това е прекрасен начин да изразиш емоциите и тревогите си без агресия и в много общности по света е доказано, че музиката намалява престъпността и насилието.

Наскоро работих с една група момичета и за кратко време видях как започнаха да се подкрепят и окуражават, с всяка следваща седмица ставаха все по-уверени и следователно по-малко податливи на отрицателни влияния и опасни ситуации.

Какво мислиш за прекомерно показната сексуалност, благодарение на която много от младите изпълнителки днес пробиват на музикалната сцена?
Докато начело на индустрията стоят мъже, това ще продължава. Още колко хранителни разстройства, склоняване към проституция, порнография и заробване са необходими, за да може модната и музикалната индустрии да понесат своята отговорност за създаването на такъв образ на жените?

Остава ние, родителите, учителите и хората, които работят с младите, да дадем възможност на момичетата да се гордеят със себе си и да не формират преценката си въз основа на фалшивите образи, постигнати чрез пластична хирургия и Photoshop!

Гласът на Kosheen: Шиан Евънс между музиката и любовта

Разкажи ни повече за тайните си за красота! Следваш ли някакъв определен режим?
Използвам почти изцяло натурална козметика! Годините на късно лягане и тежък грим определено са оставили своя отпечатък! Обичам йога и се разхождам по брега недалеч от дома си възможно най-често.

Преместих се от града, защото започвах да изпадам в депресивни състояния. А сега ми трябва една разходка в дъжда, снега или на слънце и пак съм във форма! Смятам, че най-добрият режим за красота е вътрешното удовлетворение. Плюс, разбира се, добра храна и много вода (а тази в Уелс според мен е най-добрата).

Тъй като това не е първото ти посещение в България, имаш ли вече впечатления от местната музикална сцена?
Все още нямам, но с удоволствие бих открила някоя българска група, с която да направим общ проект.

Гласът на Kosheen: Шиан Евънс между музиката и любовта

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



22
Не е посочен 05.02.2014|17:22
много ми харесва Шиан Евънс. Прекрасна е като жена и артист
21
Не е посочен 18.12.2013|17:40
Тя е страхотна, определено има много почитатели.
20
Не е посочен 17.12.2013|14:09
Тя е страхотна и има много почитатели, много е добра.
19
Не е посочен 16.12.2013|16:32
страхотна е
18
Не е посочен 14.12.2013|17:28
Концерта ще бъде незабравим.
17
Не е посочен 14.12.2013|16:49
Благодаря, че ми припомнихте за тях.
16
Не е посочен 14.12.2013|16:08
Много добра изпълнителка, с уникален глас, самата група прави страхотни парчета.
15
Не е посочен 14.12.2013|14:54
Интересно ми стана като говори как момчетата от групата са купонясвали, а тя е стояла далеч от тези неща... И въпреки това са толкова години заедно.
14
Не е посочен 14.12.2013|14:33
така е! добри са определено и наистина имат много особено звучене и свой собствен стил
13
Не е посочен 14.12.2013|13:48
Много искам да отида, харесвам я.
12
Не е посочен 14.12.2013|12:34
много ги харесвам, ей сега си ги пускам
11
Не е посочен 14.12.2013|11:38
наистина е много готина! :)
10
Не е посочен 14.12.2013|11:30
Не съм фен на тази банда, просто не харесвам музиката им, но изпълнителите са готини наистина.
9
Не е посочен 14.12.2013|11:22
Страхотна мадама, много я харесвам.
8
Не е посочен 13.12.2013|16:46
Така е,и при мен така се случва имат много знакови песнички:)
7
Не е посочен 13.12.2013|16:45
Много е готина тази мацка :)
6
Не е посочен 13.12.2013|16:42
Страхотна мацка !
5
Не е посочен 13.12.2013|16:32
Да, и на мен веднага в главата ми зазвуча "Catch". Страхотна мацка е, уникален вокал просто.
4
Не е посочен 13.12.2013|16:31
Със сигурност ще е готин !
3
Не е посочен 13.12.2013|16:21
Страхотен концерт ще е .
2
Не е посочен 13.12.2013|16:11
Билет за този концерт е идея за страхотен коледен подарък.
1
Не е посочен 13.12.2013|15:52
Само като чуе човек името на групата и вече в главата му зазвучава някоя от техните песни.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay