С огромно удоволствие (и облизване при вида на нейните творения) ви представяме Елена Кандева. Макар да е трудно за вярване, тя не е професионален майстор сладкар. Нито притежава сладкарница, нито работи в такава – прави красивите си сладкиши единствено за собствено удоволствие и за подарък на близки и познати.
Всъщност Елена е икономист по професия. "Сладкото" ѝ хоби се появява два месеца преди дъщеря ѝ да навърши две годинки. Грижовната мама решава да поръча торта с фондан, заедно със сладки и мъфини, но изделията в сладкарницата не ѝ харесват достатъчно.
След като се свързва с момичета, чието хоби е да изработват торти с фондан, на Елена ѝ хрумва, че тя също може да се опита да направи сама нещо за дъщеря си. Започва да се упражнява два месеца преди датата.
След като рожденият ден отминава, Елена не преустановява новите си занимания. Когато намери време, прави красиви торти и други лакомства за близките си. Това продължава вече две години. Междувременно се ражда и блогът, в който Елена показва удивителните резултати от своето "хоби". Както се вижда от снимките, тя е запалена и по фотографията - това изкуство също ѝ се отдава впечатляващо добре.
Тази изтъкана от сръчност и въображение дама ще бъде нашият гостуващ блогър за месец април. В първия си урок по сладкарство в домашни условия, тя ще ни обясни как да украсяваме сладкиши с фондан.
Преди да започнем със самото украсяване обаче, ще ни трябват сладкиши. Ето две подходящи рецепти, които Елена сподели с Jenite.bg:
1. Рецепта за маслени сладки
(Подходяща за декорации, тъй като сладките не се надуват и са равни отгоре.)
Използваните продуктите са:
Около 250 грама меко масло (ползвам само немското, защото е качествено)
2 яйца на стайна температура
200 грама пудра захар
6 или 7 супени лъжици олио (моите лъжици са големи)
Около 700 грама брашно
Казвам "около", защото всичко при мен винаги е "на око" - така съм свикнала, пък и нямам кухненско кантарче. В случай, че сложите от брашното повече, това ще направи бисквитите по-хрупкави, но не по-лоши. Аз често слагам повече брашно, защото мъжът ми обича бисквитките да му хрупкат.
Приготвям тестото за маслените бисквити, като разбивам захарта и мекото масло, прибавям яйцата, добавям олиото и брашното, замесвам меко тесто, увивам го във фолио и го прибирам за 1 час в хладилника. След това го оставям за 1 час и на стайна температура, за да се размрази. Това нещо се прави, за да се абсорбира маслото в тестото. Ако не планирате да украсявате бисквитите с фондан, може да увеличите количеството на захарта, за да станат по-сладки. Аз слагам по-малко захар, защото фонданът е сладък. В тази рецепта е възможно да се добави и ванилия - аз не слагам, защото фонданът, с който работя, е с есенция ванилия.
Разточвам тестото с дебелина 6-7 мм, изрязвам сладките и пека в тефлонови тави за бисквитки, които не ми се налага да намазнявам. Пека 8-10 минути на 200 градуса във фурната.
2. Икономична и лесна рецепта за меденки
2 големи яйца (XL) на стайна температура (в случай, че яйцата са ви много дребнички, може да сложите 3 броя)
1 ч.ч. захар (без връх)
1 непълна ч.ч. олио (почти пълна)
1 ч.л. сода за хляб (без връх)
1 пакетче канела
7 с.л. мед (и повече да сложите, няма страшно)
бяло брашно до получаване на меко тесто (при мен отидоха около две чаши и половина по 300 мл.)
Разбиват се яйцата и захарта. Добавят се останалите продукти. Замесва се меко тесто (като пластилин). Оставя се тестото 10-15 минути да си поеме от съставките. Аз направо пъхам в хладилника тестото за 10-15 минути, увито в стреч фолио, но това не е задължително, личен избор е.
Понеже вече получих доста въпроси от фенове на блога, ще добавя, че ако на някой тестото му стане твърде брашнено, сухо и ронливо, винаги може да спаси положението, като долее няколко супени лъжици олио. Както и обратното - ако тестото е твърде рядко и мазно, добавяте няколко лъжици брашно.
Разточва се на лист с дебелина 0,5 см. С подходящи резци се изрязват сладки, които се пекат в предварително загрята фурна до готовност - крайчетата да станта златисти. Съхраняват се известно време в кутии с капак, за да омекнат.
3. Урок по работа с фондан за начинаещи
Подготвеният от Елена фотоурок за работа с фондан показва как да си направим ето тези меденки снежинки:
Разбира се, напътствията могат да се използват за каквито ви хрумнат други сладки и декорации. През следващите седмици ще ви покажем възхитителни мъфини, великденски изненади и цели торти, които нашата гостенка е украсявала с фондан. Що се отнася конкретно до декорираните маслени сладки и меденки, за които си говорим днес, можете да черпите вдъхновение и от нейните творения в нашата галерия.
Трябва да си набавите фондан, също и гелови сладкарски боички, с които да го оцветявате в желаните багри.
Необходими са ви следните инструменти: точилка, четка и чаша с вода, обикновено нишесте, форма-резец за снежинка, форма-резец за кръг, инструмент за дупчене, инструмент за рязане (може и обикновен кухненски нож).
След като замесите фондана и го оцветите със синята гел-боя, го оставете увит в прозрачно стреч-фолио, за да не засъхва. Посипете масата, върху която ще точите, с фино нишесте (обикновено пшеничено или царевично нишесте). Така фонданът няма да ви залепва върху масата. Разточете тънко оцветения в синьо фондан с помощтта на точилка.
С помощтта на кръгъл резец-кътър (в моя случай това е онази бяла формичка, която се вижда на снимката) изрежете кръгове с диаметър, съответстващт на диаметъра на бисквитката или малко по-малък от нея.
Отстранете излишното количество фондан. С помощтта на четка, нанесете малко вода върху обратната страна на фонданеното кръгче. Водата служи за залепване на фондана върху бисквитката. Внимателно залепете върху бисквитката фондана, като се стараете да не го деформирате. Оставете да исъхне 2 минути и след това с помощтта на инструмента за дупчене, отпечатайте по една дупчица отстрани по ръба на кръга - така ще има ефект на дантела.
По същият начин, както разточихте синия фондан, разточете върху малко нишесте и белия фондан. Вземете формата за изрязване на снежинки и изрежете няколко снежинки, подобни на показаните по-долу. С помощта на четка намокрете обратната страна на снежинката. Залепете бялата снежинка от фондан върху синьото кръгче от фондан, което е на бисквитката.
След като вече знаете основните принципи на работата с фондан, можете да изненадате любимите си хора с красиви миниатюрни тортички, приготвени лично от вас за специален повод.
Можете да зарадвате децата с домашно приготвени сладки, върху които са изобразени любимите им герои.
Можете да поздравите приятелите си за сватба, или по случай раждането на тяхната рожба.
Всичко това бяха идеите на Елена Кандева. Сега е време на пуснете в действие собственото си въображение!
Ако искате да следите сладките съвети на нашата гостенка, можете да се присъедините и към Facebook страницата на Jenite.bg!
310 | 13 |