Миналата седмица ви запознахме с Елена Кандева. Макар да е трудно за вярване, тя не е професионален майстор сладкар. Нито притежава сладкарница, нито работи в такава – прави красивите си сладкиши единствено за собствено удоволствие и за подарък на близки и познати.
Всичко това започва преди две години, когато Елена решава да поръча торта с фондан за рождения ден на дъщеричката си. Изделията в сладкарницата не ѝ харесват достатъчно и в крайна сметка креативната мама прави сама сладкишите за празника на детето.
След като рожденият ден отминава, Елена не преустановява новите си занимания. Така се ражда и блогът, в който показва удивителните резултати от своето "хоби". Както се вижда от снимките, тя е запалена и по фотографията - това изкуство също ѝ се отдава впечатляващо добре.
Тази изтъкана от сръчност и въображение дама ще бъде нашият гостуващ блогър за месец април. Миналата седмица Елена ни представи основен фотоурок за работа с фондан. Можете да си го припомните и да използвате указанията от него, за да украсите мъфините, които ще се научим да приготвяме днес.
Преди да стигнем до украсяването, нека видим рецепта за самите кексчета.
Рецептата за шоколадови мъфини на Елена
Уговорката е, че чашата, с която мерите, трябва да е една и същта, тоест всички продукти се измерват спрямо един размер чаша. Моята чаша е с вместимост 300-310 мл.
Продукти:
2 яйца със стайна температура (големи XL или L - пише го на опаковката);
2/3 ч.ч. захар на кристали (може и малко повече, ако обичате да ви е по-сладичко);
2/3 ч.ч. прясно мляко (ползвах от 2% масленост, но може и 3%);
1/2 ч.ч. олио;
3 пълни с.л. натурално какао (аз ползвах белгийско какао, което е много силно);
2 ч.ч. брашно;
1 бакпулвер;
хартиени формички за мъфини;
тава-форма за мъфини с 12 места за поставяне на мъфините.
Приготвяне:
Разбивате яйцата със захарта и прибавяте последователно олиото и млякото. Добавяте брашното, бакпулвера и какаото. Сместа трябва да се получи на консистенция като кексово тесто и да НЕ е прекалено течна. Изсипвате сместа в хартиени формички за къпкейкс. Пълните 2/3 от обема им. Печете на 180 градуса около 20-25 минути. Изваждате тавата и я оставяте да се охлади върху метална решетка или дървена скара (внимавайте да не натиснете мъфините при ваденето, защото ще ги деформирате).
След като научихме от Елена как да направим мъфините, нека се вдъхновим и от нейните идеи за декориранете им. За рожден или имен ден, например, можете да изработите миниатюрни тортички от фондан, които да поставите върху кексчетата. Това е една наистина симпатична алтернатива на голямата торта!
(Напомняме, че можете да си припомните основните правила за работа с фондан от предишното гостуване на Елена Кандева в Jenite.bg)
Украсата с тортички, цветя и сърца е най-лесното, което можете да направите, за да декорирате мъфините, предназначени за подарък. Дори да не сте твърде сръчни, с малко повече търпение ще успеете да оформите различните пластове от фондан и да ги поставите едни върху други.
Ако ви бива в скулптурирането обаче, на принципа на моделирането от пластилин, можете да оформите и по-оригинални фигурки. За раждане на бебе, например, са подходящи ето такива обувчици, лигавничета, ританки и други детайли:
Всяко дете ще се зарадва и ако го изненадате с мъфини, върху които са застанали сладки животинки или любими герои:
Възрастните пък ще бъдат особено впечатлени, ако върху персонализираните им мъфини изобразите нещо, което е свързано с професията или хобито им. Например, за фотографите - фотоапарат; за програмистите - компютър:
Любителите на спорта ще се зарадват на фигурка, свързана с любимата им дисциплина. Ето мъфинчета за водолази, скиори и футболисти:
Това сладкишче пък е прекрасно пожелание за хората, които най-много обичат да пътуват:
Ако сте гладни за още миниатюрни произведения на сладкарското изкуство, можете да разгледате и други творения на Елена в нашата галерия. Очаквайте и нейните специални предложения на великденска тематика, които ще ви представим следващата седмица!
Ако искате да следите сладките съвети на нашата гостенка, можете да се присъедините и към Facebook страницата на Jenite.bg!
42 | 4 |