История за самочувствието на майките и дъщерите

Как начинът, по който една майка възприема себе си, влияе върху дъщеря й

Според ново проучване голяма част от съвременните майки не харесват начина, по който изглеждат, което пък рефлектира върху дъщерите им.

Всяка майка знае, че за детето й е важно да придобие увереност в себе си и в начина, по който изглежда, още от най-ранна възраст. В много голям процент от случаите, дори във всяко едно семейство, малкото момиче подсъзнателно търси допирни точки с майка си. Иска да изглежда като нея, да бъде толкова красива, колкото е мама, и да постигне поне половината успехи, които тя вече е реализирала.

Майката се явява не само като учител в живота на дъщеря си, но и като неин основен пример за подражание. В света, в който живеем, от първостепенна важност е участието на майката в изграждането на личността на детето. Това влияние не трябва да бъде обсебващо, но определено не трябва да отсъства.

Едно от най-важните неща, които дъщеря ви трябва да усвои, е да уважава себе си и начина, по който изглежда. Колкото по-рано се случи това, толкова по-добре. А за да се научи на себеуважение, тя непременно трябва да има добър пример за подражание.

Работата не е само в това да казвате на дъщеря си, че е красива. Един родител трябва да се постарае малко повече, освен ако не иска крайният резултат да бъде тотално разглезване на невръстното момиче.

История за самочувствието на майките и дъщерите

Вместо да отрупвате дъщеря си с прекалени хвалби и комплименти, казвайте й, че не само тя, а всеки човек по света е красив по свой собствен начин. Че красотата е не само външна, но и вътрешна. Научете я, че не трябва да преследва нереалистичните стандарти за красота, които се налагат от телевизионните предавания и списанията. Преди всичко друго, научете я да бъде себе си!

Всичко това обаче няма особено значение, ако не давате пример на дъщеря си със собственото си поведение. Едно дете винаги гледа на майка си като на най-добрия човек на света и затова се опитва да прилича на нея. Което е напълно разбираемо. Затова се уверете, че изпълнявате добре нелекото си задължение.

Ще ви дадем пример със ситуация, която може би се е случвала и на вас самите. Непознат на детската площадка ви казва, че дъщеря ви страшно много прилича на вас, което несъмнено ви радва. Но след като се приберете вкъщи и надникнете в огледалото, започвате да негодувате срещу прическата или закръглените си бедра.

В същия момент обаче дъщеря ви стои до вас и възприема единствено факта, че майка й не харесва външния си вид. Така че тя запаметява неувереността ви, като си казва, че очевидно няма нищо лошо в това да мърмори и да изтъква с неодобрение тези черти от външния си вид, които най-много не харесва. А пък и нали вече е разбрала, че хората я възприемат като ваше умалено копие?

Скорошно проучване на KidsHealth.org и Discovery Girls Magazine показва каква е връзката между майката, дъщерята и света, в който двете живеят. Свят, в който селфито е огледалото, което казва дали сте красиви, или не.

В изследването взимат участие 2400 майки и повече от 11 500 деца. Целта е да се установи какво мислят родителите и техните дъщери за начина, по който изглеждат.

Резултатите показват, че половината от участниците не харесват как изглеждат на снимки и по-точно на т.нар. "selfie”. Независимо от това обаче, неуверените в себе си момичета смятат майките си за красиви.

История за самочувствието на майките и дъщерите

Изследователите установяват, че около 40% от майките не смятат, че са красиви и не харесват отражението си в голямо огледало, което отразява цялото им тяло. А повече от половината родители, взели участие в проучването, или 55%, признават, че се оплакват заради дадени свои недостатъци във външния си вид пред дъщеря си.

Изумителните 91% от децата заявяват открито, че майките им са красиви. Повече от 50% от всички участвали отбелязват, че мислят за това как изглеждат през по-голямата част от времето и имат притеснения относно теглото си. По-малко от половината от момичетата - само 41%, смятат, че самите те са красиви. 52% от майките и 50% от дъщерите пък казват, че не им харесва как изглеждат на направените самоснимки.

Как се предполага, че една майка трябва да научи дъщеря си да харесва себе си и своето тяло, когато самата тя не е способна да го направи? Очевидно трябва тя също да се научи.

Няма нужда да изтъквате постоянно колко сте красиви. Ако искате обаче дъщеря ви да се чувства добре в кожата си, е необходимо да престанете да наблягате върху недостатъците си. С две думи, трябва да спрете да се оплаквате от факта, че краката ви изглеждат огромни, когато носите пола, а да се фокусирате върху това колко по-стегнати са от преди, в резултат на ежедневните сутрешни тренировки.

Няма никакъв проблем, даже е наложително, от време на време да се поглеждате в огледалото и да отбелязвате това, което харесвате. Независимо дали това са сините ви очи, или пък бюста ви. Посланието, което отправяте по този начин е повече от ясно. Когато дъщеря ви види, че вие уважавате себе си и харесвате начина, по който изглеждате, пренебрегвайки дребните недостатъци, които преди са ви се стрували огромни, тя самата ще се научи да прави същото.

И не на последно място - говорете с дъщеря си! Общувайте с нея по най-различни теми. Обяснете й например как стоят нещата с цялото това напрежение около външния вид, което обхваща по-голямата част от жените. Освен това, отделяйте време за себе си - хранете се добре, спортувайте и бъдете мили към самите себе си. И бъдете сигурни, че придобитата увереност ще рефлектира върху дъщеря ви.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

17 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



9
Не е посочен 31.05.2014|15:51
"И не на последно място - говорете с дъщеря си! Общувайте с нея по най-различни теми" - това е много важно, така и тя ще споделя повече.
8
Не е посочен 31.05.2014|14:30
" Че красотата е не само външна, но и вътрешна. Научете я, че не трябва да преследва нереалистичните стандарти за красота, които се налагат от телевизионните предавания и списанията. Преди всичко друго, научете я да бъде себе си!" - Така си е. Това наистина и майка ми ми го е повтаряла винаги.
7
Не е посочен 31.05.2014|14:10
Поздравления много добре сте си написали материала.
6
Не е посочен 31.05.2014|13:48
Ние сме пример за децата си особено за момиченцата, трябва да виждат в нас какво държание трябва да има жената към семейството си и към света.
5
Не е посочен 31.05.2014|13:13
браво
4
Не е посочен 31.05.2014|12:53
Няма какво да го мисля, дъщеря нямам :)
3
Не е посочен 31.05.2014|08:41
Децата копират нашите действия,така са нещата.
2
Не е посочен 30.05.2014|17:16
Връзката между двете явно е много силна .
1
Не е посочен 30.05.2014|16:56
Абсолютно съм съгласна, ние като родители даваме пример на децата си и трябва да им показваме как да имат правилно отношение към себе си, като самооценка, самочувствие, грижа за себе си и пр.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay