Как да подготвите себе си и бебето за успешно кърмене

Как да подготвите себе си и бебето за успешно кърмене
Pexels

Направили сте своето проучване и сте решили, че искате да кърмите бебето си? Страхотно! И сега какво? Следващата стъпка не винаги е ясна. 

Най-общо казано има два типа жени. Едните прочитат купища книги и статии по темата, а другите са уверени, че ще се справят, тъй като кърменето е естествен процес. 

Според консултантите по кърмене, най-правилният подход е да вземете по малко и от двете тактики. Независимо дали сте майка за първи път, или родител с опит, подгответе се за успешно кърмене, като предприемете следните стъпки, преди бебето да се появи:

1. Научете основните на кърменето

Макар че кърменето не е наука, добре е да знаете основните неща. Най-добрият начин да получите тези знания, е да се запишете на курс за родители. Ако имате възможността да посещавате подобен курс заедно с партньора си, още по-добре. Ще ви обяснят как трябва да се случва кърменето, кои са най-често срещаните грешки, ще получите полезни съвети и насоки. Дори да смятате, че опитът на приятелките ви е достатъчен, имайте предвид, че съветите от специалисти са много по-полезни. 

2. Говорете с партньора си относно кърменето

Работата в екип е изключително ценна в родителството. След като минете курса, седнете и поговорете с партньора си за вашите цели за кърменето и логистика на хранене. Помислете как ще се справяте с нощните хранения, кога ще въведете шишето, кога вашият партньор се връща на работа, кой ще мие шишетата/частите на помпата, кой ще приготвя храна и как и двамата ще намерите време за почивка.

Едно от най-големите предизвикателства на родителството е справянето с лишаването от сън. Често хората са изненадани от това колко време се отделя за храненето на бебето. Създаването на план предварително, който включва вашите цели, ще направи първите седмици от живота ви с новородено много по-спокойни.

Как да подготвите себе си и бебето за успешно кърмене Pexels

3. Купете най-важните неща

Истината е, че не са ви необходими много неща, за да успеете да кърмите бебето си. Има някои основни неща, които трябва да имате подръка и е добре да си ги набавите още преди раждането на бебето. 

Най-важното нещо, което трябва да закупите е хубава електрическа помпа за кърма. Задължително я вземете преди раждането, за да можете да я почисите добре и да се научите да работите с нея. Ще ви бъдат необходими също пликчета за кърма, силиконови зърна, шишета, възглавница за кърмене, както и крем за разранени зърна. 

Ако трябва да обобщим, нещата, без които не можете, са помпата, пликчетата за кърма и крема за зърна. Останалите продукти просто ще ви олеснят, но не са напълно задължителни. 

4. Потърсете хора, с които да комуникирате

Когато човек минава през труден период, какъвто може да бъде кърменето, добре е да има хора, с които да комуникират. Препоръчително е това да са хора, които имат сходни проблеми или вече са преминали през същото. 

Добра идея е да се присъедините към различни групи за родители в социалните мрежи и оналайн пространството, както и да комуникирате с други майки, които ще ви дадат ценни и практични съвети, свързани с кърменето. 

Как да подготвите себе си и бебето за успешно кърмене Pexels

5. Потърсете консултант по кърмене

Вероятно вече сте събрали своя екип: акушер-гинеколог, педиатър, може би дори дула. Другият важен специалист, който е добре да откриете, е консултант по кърмене. Проучванията показват, че майките, които използват услугите на консултант по кърмене, успяват да кърмят децата си доста по-дълго. 

Преди раждането на бебето, вашият консултант по кърмене ще снеме медицинска история, ще обсъдите вашите цели за кърмене, ще отговори на вашите въпроси относно кърменето, ще прегледа нещата, които вече сте закупили, ще ви посъветва какво още ви е необходимо и ще съставите план. 

След като бебето се роди, добре е да направите още една консултация. След това консултантът по кърмене ще бъде незаменим помощник и съветник чак до отбиването на детето. 

6. Насладете се максимално на този период

Не забравяйте да отделите време, за да се отпуснете и да се погрижите за себе си, преди бебето да се появи. Кърменето може да върви гладко, когато бебето се появи. Може също да се сблъскате с предизвикателства, но не забравяйте, че сте направили всичко възможно. 

Ако успеете да кърмите детето, наслаждавайте се на всяка секунда. Това е едно от най-вълшебните неща, свързани с майчинството. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay