Децата, които си смучат пръстите, развиват по-малко алергии

Има поне една полза от този лош навик

Въпреки че много родители се мръщят на навиците на своите деца да си смучат пръстите или да си гризат ноктите, екип от учени може би е установил поне една полза от това.

Според изследване върху повече от 1000 деца в Нова Зеландия и Канада тези, които имат неприятните навици имат по-малък шанс да развият алергии, като колкото повече се практикува навика, толкова по-малък става шансът, пише изданието "Сайънс алърт".

"Нашите открития съвпадат с хигиенната теория, че ранното излагане на мръсотия и микроби намалява риска от развитие на алергии", заяви Малкълм Сеърс от университета Макмастър в Канада, един от изследователите, участващи в проекта. "Макар да не препоръчваме практикуването на тези навици изглежда има позитивен ефект от тях", допълни той.

Данните за откритието се базират на друго проучване, разглеждащо 1037 деца, родени през 1972-1973 година в Нова Зеландия.

Всички деца в него на възраст 5, 7, 9 и 11 години имат навиците да си гризат ноктите и да смучат пръстите си. Те отново са тествани на възраст от 13 и 32 години за някои от най-разпространените алергии като тези към кърлежи, трева или домашни животни.

Учените са установили, че 31% от децата имат поне един от вредните навици, като тези деца също така имат и по-малък шанс да развият алергии (38%) на възраст от 13 години, в сравнение с тези, които нямат навика (49%). При децата, които страдат и от двата навика вероятността за алергии е дори още по-малка (31%)

Въпреки връзката с алергии, децата, които смучат пръстите си или гризат ноктите си, не показват намален риск от астма или сенна хрема.

Източник: БГНЕС

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay