5 неща, които трябва да спестите на своята отслабваща половинка

Опитвате се да помогнете, а всъщност влияете зле

5 неща, които трябва да спестите на своята отслабваща половинка

Понякога партньорите в живота могат да си помогнат единствено, ако не се месят в делата на другия. Превръщайки се в "лошото ченге" относно храната, не само няма да помогне на човека до вас да отслабне, но дори може да го предизвикате да яде повече.

Без значение дали вашата нова половинка има нездравословни навици, или тази, която имате от дълги години, е понатрупала излишни килограми, има неща, които просто не трябва да казвате.

Ето например тези 5 фрази никога не трябва да излизат от устата ви:

"Качил(а) си килограми"
Ако е явно за вас, то е явно и за вашия партньор. Напълняването се осъзнава най-вече чрез размера на дрехите. В случай че старите отеснеят, а новите са с по-голям размер, е ясно, че има наддаване на килограми.

Проблемът е, че не винаги напълняването е резултат от храната. Понякога може да бъде свързано със здравословен проблем или прекомерен стрес. Неправилно функциониране на щитовидната жлеза обикновено може да доведе до подобен резултат.

Съществува и състояние, наречено "емоционално хранене". В такъв момент храната е просто проявление за неизказан зов за емоционална подкрепа.

"Не трябва да ядеш това"
Тук дори няма да засягаме психологическия фактор на "забранения плод". Вашата половинка знае, че шоколадовите вафли не са типичната здравословна закуска, но идващо като забележка от любимия човек, ще го накара да се почувства още по-ужасно. Патрулирането около хладилника може да доведе до големи сътресения във връзката. Гнева и негодуванието биха били най-малкия проблем в случая.

Правилният подход в случая е добрия пример. Споделете здравословно ястие. Или просто подменете част от нездравословните храни в хладилника с плодове и зеленчуци. Говорейки за хладилника, изхвърлете полуфабрикатите.

"Не се ли наяде вече?"
Мониторинга върху размера на порциите може да доведе до посягане към нездравословни храни след ядене. Може да прерасне дори до тайни гуляи и целенасочено преяждане при липса на надзор и тормоз. Така че, дори ако партньорът ви ви помоли, не се съгласявайте да поемете тази роля.

Вместо това опитайте практически начини за ограничаване на порциите. Използвайте по-малки чинии, разделете храната от самото начало на по-малки порции. Яжте заедно и по-бавно. Заменете част от продуктите с по-здравословни. Например пълнозърнести макаронени изделия.

"Това е лесно, трябва само да..."
Не всеки успява да поддържа теглото си без много усилия. За някои хора това е истинска война. Плюс това, ако при вас нещо е подействало, не значи, че при друг ще бъде също толкова ефективно.

Като цяло регулирането на теглото зависи от количеството приета храна и изразходеното количество калории при тренировки. Въпреки това различни фактори влияят на постигнатия резултат.

Най-важното е да подкрепите своя партньор и да видите от какво има нужда, вместо да споделяте своя (в някои от случаите) нерелевантен опит.

"Просто се опитвам да помогна"
В повечето случаи няма значение какви думи използвате. И с какви намерения. Битката е на вашия партньор и само негова. Дори да бъде добронамерен, контролът си е контрол.

Вместо да се опитвате да помогнете, просто се примирете с факта, че в случая някой друг е отговорен за действията (или бездействията) си. Това би облекчило и отношенията ви.

За още материали на тема "Здраве" станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 27.02.2014|10:00
Със сигурност смятам да му ги спестя,че и без това моят е тънкообиден.
4
Не е посочен 26.02.2014|11:03
Така е, не е приятно партньорът да контролира теглото ни и да ни налага ограничения, в крайна сметка тялото си е наше и ние носим пълната отговорност за него, а и ако един човек те обича истински, той няма да се интересува дали си слаба или дебела.
3
Не е посочен 26.02.2014|09:45
Това ще е от полза, добри съвети са.
2
Не е посочен 25.02.2014|15:33
Съветите са много добри :)
1
Не е посочен 25.02.2014|14:51
Последното от изброените е много подло:)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay