Някои храни ни лъжат право в очите

Измамно здравословни

Относно хранене, здраве, диети, калории и т.н. е изговорено прекалено много. Истината е, че по отношение на някои елементарни неща всички ние сме много заблудени, а това може да навреди на опитите на някои да отслабне, например.

 

За да спазваме резултатен и здравословен хранителен режим не е достатъчно само да се ограничаваме от познатите вредни и мазни храни, но е важно да познаваме в дълбочина качествата, недостатъците и съдържанието на здравословните.

 

Някои от често срещаните заблуди са:

 

Ако мазнината не е от вредната може да ядем колкото искаме - докато зехтинът е зареден с мононаситени мазнини, които са по-благоприятни за сърцето ви от запушващото артерии масло, и двете имат 100 до 120 калории в една супена лъжица. Всъщност, всички мазнини имат приблизително едно и също съдържание на калории.

 

Свежото винаги бие замразеното – замразените храни могат да бъдат също толкова хранителни колкото и пресните. Тъй като е замразена веднага след пакетиране, храната си запазва повече полезните вещества, отколкото ако трябваше да пътува незамръзена от производителя до търговеца. Освен това, замразените храни са по-евтини. Ако държите на свежото и прясното се старайте да пазарувате от местни производители.

 

Черният хляб винаги е за предпочитане пред белия – черният хляб може да има карамелен цвят, но в много случаи това е единственото, което го отличава от белия. Учени съветват да търсим думи в етикетите като: пълнозърнест или 100% пшеница. Това значи, че е направен от нерафинирана пшеница, която има двойно повече фибри и в богата на магнезий, селен и калий.

 

Ако етикета казва "натурално", значи е по-добре за нас – думата "натурален" няма речникова дефиниция или такава от Министерство на земеделието и би могла да значи много неща. Дори продукти с надпис "напълно натурално" може да са силно преработени и да съдържат глюкозо-фруктозен сироп – преработена захар, която някои учени смятат, че е виновникът за световния проблем с наднорменото тегло. Думата "органичен" вече е друго. Тя е регулирана и официална и значи, че храната би трябвало да е приготвена без пестициди, синтетични торове, хормони за растеж и антибиотици.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay