Храни, които ни правят по-умни

Храни, които ни правят по-умни

Можете да подобрите паметта, да увеличите концентрацията, да улесните и подобрите умствената работа с една много проста стъпка, а именно прмяна в начина на хранене. Мозъчните клетки, невроните, са много избирателни и ненаситни и се нуждаят от много енергия, разнообразие от аминокиселини, витамини, микроелементи и много други вещества и съединения, за да работят. Днес ще ви покажем 5 от най-полезните храни, които подобряват мозъчната функция и са полезни за организма като цяло.

Зърнени храни

Зърнените закуски са идеалното решение. Овесената каша съдържа много нишесте. Той се разгражда бавно и захранва тялото с енергия постепенно, без резки скокове. Препоръчително е да ядете половин чаша (около 30 г) суха овесена каша дневно.

Орехи

Яденето на орехи е полезно за мозъка и нервната система. През 2015 г. проучване установява, че яденето на около 10 грама орехи на ден подобрява когнитивните резултати. Препоръчва се да се ядат 140 г обелени ядки на седмица (около 20 г на ден).

Бадем

Тези ядки подобряват паметта и вниманието, стимулирайки способността за учене. За да докажат ползите от бадемите, учени провеждат проучване с плъхове. Установено е, че мозъчните функции на животните, които са яли бадеми, са по-високи в сравнение с индивидите на редовна диета. Препоръчително е да ядете 3 чаени лъжички (около 15 г) обелени бадеми дневно.

Риба

Рибата е източник на омега-3, ценни протеини, витамин D, фосфор и други вещества, необходими за гладкото функциониране на мозъка. През 2009 г. са публикувани резултатите от голямо шведско проучване: данните от въпросника за храните са сравнени с резултатите от тестовете за интелектуално развитие. Изследователите установяват, че тези, които ядат риба веднъж седмично или повече, са преминали тестовете с по-добри резултати от тези, които ядат по -рядко. Препоръчително е да се яде риба поне два пъти седмично (готови порции около 100-150 g).

Черен шоколад

Черният шоколад съдържа стимулантите теобромин и кофеин и микроелементи, полезни за човешкото тяло като калий, цинк, манган, фосфор. Според проучване от 2018 г. дори еднократна консумация от 20 г черен шоколад може да подобри паметта при здрави млади хора на възраст 18-27 години. Препоръчително е да ядете не повече от 100 г или едно шоколадово блокче на ден.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay