Идеалната Фън Шуй спалня

Дори противниците на китайското учение могат да се възползват от балансирания дизайн

Идеалната Фън Шуй спалня

Фън Шуй се основава на природните сили и внасянето на положителна и късметлийска енергия в дома. Това е учение, което не всички приемат сериозно, но пък от него могат да се почерпят доста идеи за разнообразяване на интериора. С Фън Шуй се постига дизайн, който едновременно е различен, максимално опростен и изцяло по правилата. Предлагаме ви няколко кратки съвета как да превърнете спалнята си в перфектното дзен помещение.

Човек е най-уязвим, докато спи. Тогава е податлив на енергията на лошия късмет Ци. Затова специалистите по Фън Шуй съветват спалнята да има само една врата, която да не е преходна. Да няма скосени тавани или открити греди - те също носят много лош късмет и отрицателен заряд. Освен това е желателно през нощта вратата да бъде затворена, за да не излиза положителната енергия. Това осигурява стабилни отношения с партньора и непоклатимо здраве.

Леглото задължително трябва да се намира до стената, но все пак да може да се минава и от двете му страни. Така се създава едновременно пространство и чувство за сигурност и стабилност. Никога не трябва да спите под прозореца, защото така енергията ще излети през него. Краката ви пък не трябва да бъдат обърнати срещу вратата. Според Фън Шуй такава е "позицията на мъртвеца”.

Идеалната Фън Шуй спалня
Препоръчително е семейното ви ложе да бъде разположено възможно най-далече от входа на стаята, но в същото време върху него да не пада пряка слънчева светлина. Важно е да намерите т.нар. "любовен ъгъл”. Можете да го откриете, като застанете с гръб към вратата. След това погледнете надясно. Именно там се намира ъгълът на любовните ласки и брака. Това е и най-удачното място за поставяне на леглото.

Не е желателно в спалнята да има огледала. Ако все пак държите на тях, то в никакъв случай не трябва да ги поставяте срещу леглото, за да не го отразяват. Това би отнело енергията на спащите партньори. Никога не поставяйте и две огледала едно срещу друго - по този начин енергията ще се върти в кръг.

Идеалната Фън Шуй спалня  
Телевизорите, компютрите и всички други видове техника са строго забранени за спалнята. Те внасят прекалено много лоша енергия, с която стаята не може да се справи. Картините, също както огледалата, не са желателни. Но ако настоявате на стената да има някое произведение на изкуството, внимателно го подберете. Картината за спалня трябва да изобразява онова, което искате да ви се случи.

Не превръщайте спалнята в килер, особено пространството под леглото. То не е там, за да се ползва като шкаф за ненужни вещи. Когато човек спи върху старите си и вече излезли от употреба предмети, тялото му поглъща отрицателната енергия и това влияе на здравословния сън. Най-добре е да сложите в това пространство пари или бижута. Така ще покажете, че сте над тези неща, защото вече сте ги постигнали. 

Използвайте успокояващи нюанси. Такива са телесните гами, от бяло до шоколадово. Цветовете са важни, защото те действат силно на подсъзнателно ниво - както върху вашето щастие, разбирателство и спокойствие, така и върху сексуалното представяне. 

Ако искате успокояваща атмосфера, заложете на неутрален нюанс. Изберете такъв, който можете да използвате и за стените, и за пода. Така ще създадете широта и непрекъснатост за погледа. Цветята и ароматните свещи ще "стоплят" студените цветове.

За мнозина червеното е много привлекателно, но то действа агресивно. Може да повлияе доста положително на сексуалните ви отношения, ала за сметка на това ще ви лиши от сън и спокойствие. Затова е най-добре този цвят да присъства само в определен детайл. Одеало, възглавници или някоя рамка за снимки, например. 

Идеалната Фън Шуй спалня
Розовото също е агресивен нюанс, но не чак в такава степен. Ако имате нужда от нежност и разбирателство във връзката, можете да внесете този цвят в стаята си за почивка.

Бялото и зеленото пък действат пречистващо. Те освежават атмосферата и я презареждат с нова енергия. Препоръчват се при дизайн на дом, в който ще живее дългогодишна двойка - такава, която се нуждае от освежаване във взаимоотношенията.

Най-важното правило според Фън Шуй, а и според всеки естетичен поглед, е помещението да не бъде претрупано. Еднаквостта в цветовете, изчистените детайли и достатъчното пространство са ключови.

Последното, което искаме да споделим с вас, е да избягвате острите ръбове. Те нажежават обстановката. Логично, нали? Затова е по-добре да заложим на извивките. Освен практични, те са новаторски и разнообразни. 

144 16
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



24
Не е посочен 30.11.2012|16:29
Много успокояващо ми действа само като гледам спални обзаведени по този начин
23
Не е посочен 23.11.2012|11:42
Много красив интериор и съчетани цветове. Харесаха ми всички.
22
Не е посочен 22.11.2012|16:19
Това е моята спалня , тази четвъртата много семпла и много готина.
21
Не е посочен 22.11.2012|14:37
Тази на първата снимка искам аз :)
20
Не е посочен 22.11.2012|14:36
Съгласна съм...и аз искам такава спалня :)
19
Не е посочен 22.11.2012|14:19
Като гледам по нито един параграф не се вписваме във Фън шуя. :))))))
18
Не е посочен 22.11.2012|14:09
Интересно, но прекалено много неща трябва да се спазват, предстои ми обзавеждане на спаля, която мислих да направя лилава, сега ще се позамисля дали да не е по-добре да сменя цвета.
17
Не е посочен 22.11.2012|13:38
В този неподписан интернетски материал има няколко неточности, които могат да доведат до непланирани резултати. Фън Шуй няма нищо общо с дзен-будизма, но всеки може да си обзавежда спалнята, както пожелае, включително с будистки практики. Съветът за откриване на "любовния ъгъл" не съществува в нито една от Фън Шуй методиките по този начин - това сигурно е авторският принос в теорията на Фън Шуй!!! Съветът за отсъствие на телевизор е правилен, но на една от илюстриращите снимки има телевизор право срещу леглото. Някой не е внимавал. Цветя и ароматни свещи не са препоръчителни, защото са Ян-активатори, а спалнята е Ин-помещение.
16
Не е посочен 22.11.2012|13:25
Аз също. Мисля, че човек трябва да нарежда мебелите си и живота си, според своята енергия и светоусещане.
15
Не е посочен 22.11.2012|13:24
От всички тук на снимките, най-много ми допадна втората, след лилавата:) Обичам точно такива тонове.
14
Не е посочен 22.11.2012|13:24
На мен ми харесаха, но не чак толкова много. Лилавата ми идва прекалено тежка и помпозна, сиво-кафявата е топла, но твърде тъмна и пак тежка, предпоследната е малко претруфена с тия огледала. Само последната ми харесва най-много:)
13
Не е посочен 22.11.2012|13:22
Няма и смисъл, трябва да си го обзаведеш, така както на теб ти е добре и ти харесва. Все пак това е твоят дом.
12
Не е посочен 22.11.2012|13:20
Без огледала, без картини, без тв, без остри мебели?! :) Не е ли малко прекалено забраняващо всичко това за едно от местата, които трябва да са ни най по вкус в къщата?:)
11
Не е посочен 22.11.2012|13:19
Не се движа по тази фън шуй тенденция, а според моите предпочитания, когато обзавеждам апартамента. Всички стаи са ми различни, но пък и някак си всички се вписват. Важното е на нас да ни е удобно и уютно, защото ние си живеем там все пак:)
10
Не е посочен 22.11.2012|13:17
Аз наскоро обзавдох нашата спалня и съм адски доволна от резултата:) Стените са ни в бледо малинаво, а ламината сиво-бял много приятен. Гардероба е в почти същата гама, като него. Имаме голяма картина, която от много време си бяхме харесали. Единственото, което не се вписа в един стар скрин в абсолютно неподходящ цвят, който скоро ще разкараме.
9
Не е посочен 22.11.2012|13:07
нали! и аз само едната искам! ;)
8
Не е посочен 22.11.2012|13:01
Много готина статия! Прекрасни са съветите ви!
7
Не е посочен 22.11.2012|12:56
Страхотно спални! Само място трябва да имаш!
6
Не е посочен 22.11.2012|11:59
Много добре изглеждат всички спални!
5
Не е посочен 22.11.2012|11:52
Супер са.....ако може и за мен едно от тези :)
4
Не е посочен 22.11.2012|11:43
Много добри предложения за интериорно обзавеждане на спално помещение сте ни предложили. Аз не съм по Фън Шуй така или иначе :)
3
Не е посочен 22.11.2012|10:28
Давате много хубави съвети и тези снимки са също много стилни,просто мечта за повечето отнас.
2
Не е посочен 22.11.2012|09:59
Доста добри съвети има, макар че ако тръгна да ги спазвам всичките ще трябва да си прекроя цялото жилище.
1
Не е посочен 22.11.2012|09:19
Доста любопитни факти! Макар че специално за огледалата съм чувала и преди, но за цветеновете не бях.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay