До Сърбия и назад

Преди да отидете на гости на съседите, се запознайте с пътя до дома им

Човек и добре да живее в своята родина, се решава на пътуване извън нея. Балканите например са една чудесна авантюристична алтернатива, ако искате да се запознаете с нашите страни съседки и да видите с очите си как живеят хората от "съседния двор”.

Но само желание не стига. Нужна е и информация. А такава за заобикалящите ни държави определено няма онлайн. Провокирани от тази липса, решихме да се заемем със задачата, която, признаваме, се оказа с повишена трудност.

Пътуването в различните страни на Балканите е изключително трудно, в сравнение с останалите държави в Европа. По въздух рядко можете да долетите директно от една столица в друга, а с автомобил трябва добре да разучите маршрута. Често магистралите не излизат от границите на страната, а стигането до граничните пунктове може да се окаже неочаквано препятствие, имайки предвид факта, че са малобройни и пътят до тях може да бъде по-объркан и заобиколен от обикновено. Влакът също е алтернатива, но и изпитание за нервната ви система. Завършваме този абзац с обещанието, че нещата не са толкова зле. За да ви го докажем, ще ви запознаем с възможностите за пътуване в западната ни съседка Сърбия.

От лятото на 2010 г. всички граждани на ЕС могат да влизат в страната само с валидна лична карта, като позволеният престой е 90 дни, а за повече ще ви е нужна виза.

Ако решите да хванете влак до Сърбия, то този от София до Белград потегля от Централна гара в 20.40ч. и по разписание трябва да пристигне в 4.25ч. От събрани мнения разбрахме, че разписанието се спазва и макар да има леки разминавания във времето, не са фатални. Освен това 400 км се изминават някак по-неусетно в страната на сънищата, имайки предвид факта, че пътуването трае около 7 часа, а за бонус превозното средство спира доста често на сръбските гари. Цената на еднопосочен билет със седящо място до Белград струва 43 лева, а ако имате въпроси, можете да се обадите в Международно пътническо бюро Рила на телефон: 02/865 71 86.

С автобусните линии нещата също не са розови. Директни автобуси за сръбската столица има само в петък и неделя от 9 часа сутринта, а пътуването по разписание трае пет часа и половина. Дали наистина е толкова, не можем да ви гарантираме, но пък знаем, че двупосочният билет до Сърбия ще ви коства около 80 лева. В обратна посока дните за връщане са същите, като този път автобусът от Сърбия тръгва в 14.30 часа. Телефон отново ще ви дадем - 02/865 90 13.

Друг не много надежден вариант са автобусите за Западна Европа, които просто преминават през Сърбия. Те най-често оставят пътниците на някой околовръстен път, откъдето могат да си хванат транспорт за близкия град, който често е Ниш.

Директни полети също няма. Възможността ви е просто да се прекачите от друга страна, което допълнително ще удължи пътуването ви. Да не говорим колко абсурден е фактът, че понякога, за да кацнеш в някой сръбски град, първо трябва да прелетиш през Франкфурт или Милано, например.

Човек никога не знае какво му е подготвила съдбата, затова преди да заминете на пътешествие в близките страни, първо си запишете адрес и телефон на българското посолство. В Сърбия то се намира на адрес: Birchaninova 26, а за връзка се обадете на +381 (11) 361 3980

21 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 16.01.2012|08:42
много е хубаво там. пожелавам си един ден да отида
1
Не е посочен 12.01.2012|15:53
Доста полезна информация се намира и из българо-сръбските разговорници, където, освен интересни и важни факти, може да се научат някои други полезни думи и изрази. Srecan put svima!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay