Модните съвети на Сирма: Как да съчетаваме шарките и материите този сезон?

Бохемски шик, щампи с глави на тигри, контрастни райета - модата за пролет-лято 2013 е цяла джунгла от интересни възможности. Красивата блогърка Сирма Маркова ще ни помогне да се ориентираме в нея

<p>Принтовете, наподобяващи десен на вратовръзка, са сред особено интересните тенденции за този сезон.</p>

Принтовете, наподобяващи десен на вратовръзка, са сред особено интересните тенденции за този сезон.

Миналия четвъртък ви съобщихме, че този месец специална гостенка в Jenite.bg е модната блогърка Сирма Маркова. Тя ще ни разкаже и покаже интересни неща за най-актуалните тенденции това лято. А ако стилът ѝ ви харесва и имате нужда от още, можете да посетите блога ѝ, като последвате този линк.

Нека първо ви разкажем малко за нея. Сирма е на 27 години, от София и е изключително нежна млада дама. Нежна, но и също толкова амбициозна. Завършила е Средно художествено училище за приложни изкуства в столицата, а след това е продължила образованието си в Художествената академия. Има бакалавърска степен по "Пространствено оформление" и магистърска - по "Рекламен дизайн".

Официално Сирма работи като пространствен и графичен дизайнер, но ние я намерихме покрай блога ѝ. Ето какво казва за него: "Истинско удоволствие и забавление е да създавам модни съчетания и след това да ги реализирам, а принципите, които важат в пространствения и графичен дизайн, са същите както и при комбинирането на дрехи и аксесоари - контрасти, акценти, графики... Така че лесно намирам допирната точка между професията и хобито".

Попитахме Сирма и кои според нея са трите най-важни качества на истински модерната дама: умението да миксира (супер актуалните тенденции със стари такива); да проявява индивидуалност във визиите си; да не се страхува да експериментира.

По улиците в България обаче все още виждаме твърде много момичета, облечени предимно в черно и сиво. А това съвсем не е експериментаторско. По този повод, помолихме Сирма да ни подготви за днес един пъстър и дързък материал, в който да ни обясни кои са актуалните цветове, принтове, материи за топлите дни на 2013 и да ни даде няколко идеи относно тяхното съчетаване. Ето какво се получи: 

Бохемски шик - смесица от цветове, принтове, орнаменти, апликации и много пискюли. Така бих определила модата за настоящия сезон.

За пролетта и идващото лято в гардероба ми могат да бъдат открити дрехи от най-различни материи: лен, шифон, жакард, деним, лиосел, плетена дантела. Обичам да смесвам материите - деним или плътен жакард с ефирен шифон, или плетена дантела с кожа.

Едно от класическите предложения за лятото е ленът, но този път вместо ушит като панталони, се предлага под формата на широк т-шърт. Ленените т-шърти от пролетно-летните колекции стават неотделима част от гардероба на модерните момичета. Те са изключително приятни за носене, падат свободно по тялото без да образуват трърди ръбове, а освен това и се комбинират много лесно. Препръчвам ги за съчетания с по-кежуал и небрежно градско излъчване.

Модните съвети на Сирма: Как да съчетаваме шарките и материите този сезон?
Жакардът е една от материите, които са много актуални в момента. Той има богата интерестна текстура, а при ушиване позволява дрехата да стои структурирана. През този сезон жакардът се използва в дизайна на панталони, поли, къси якета, даже и чанти. За вас остава само да решите под каква форма и с каква шарка ще предпочетете да го носите.

Ефирен, нежен и женствен, шифонът е прекрасен за пролетта. Той стои много красиво, ушит в лежерни форми на блузи, широки панталони и дълги поли. Би могъл да се съчетава както с елеганти дрехи за стилно класическо излъчване, така и с ежедневни дрехи за по-неочакван ефект.

Класическият деним този сезон се среща под формата на елеци, ризи и ултракъси шорти. Обичам дънковите дрехи, защото придават много ежедневно и младежко настроение на цялостната визия, а освен това са и чудесна основа, върху която може да прибавяте всякакви интересни и цветни аксесоари, да комбинирате с всякакви десени.

Модните съвети на Сирма: Как да съчетаваме шарките и материите този сезон?
Забелязвам също, че в колекциите на масовите брандове лиоселът все по-често присъства като материя. Той е много мек, не се мачка и може да наподобява различни други материи, като вълна, изкуствена коприна, памук, велур и деним. В момента са много актуални леки елеци, пролетни якета тип парка, бермуди и гащеризони със свободни кройки от лиосел, наподобяващ изкуствената коприна.

За романтичните натури плетената дантела е прекрасен избор за пролетно-лятна дреха. Чисто бяла, екрю, пастелна, ярка или пък черна, тя се среща във всякакви цветове този сезон. Използвана само за декорация, или за цялостната изработка на дрехата, ажурната ѝ текстура я прави невероятно ефектна. Тя изглежда страхотно в комбинации с деним или с аксесоари от кожа за по-силен контраст.

Модните съвети на Сирма: Как да съчетаваме шарките и материите този сезон?
Цветовата палитра за пролетта и лятото е много богата. Нюансите, които със сигурност ще влязат в моя гардероб този сезон, са: кралско синьо, лайм, ръждиво кафяво, наситено червено, смарагдово, каки, милитъри зелено. Пастелните цветове ще са актуални и през това лято, така че отново ще мога да нося  любимото си ментово зелено и нежното пудрено розово. Черно-бялото съчетание ще продължава да е водеща тенденция, като прилагането му при ежедневните съчетания е много лесно, а и много елегантно. Комбинацията от ярък цвят с по-неутрален тон е също много актуална в момента и дава възможност за многобройни експерименти.

Комбинирайте бежово с наситено жълто, ръждиво с корал, каки с лайм - сигурна съм, че ще останете доволни от резултата.

Модните съвети на Сирма: Как да съчетаваме шарките и материите този сезон?
Принтове, щампи, бродерии... те не са просто графика, а емоция!

Вертикални контрастни райета, етно мотиви, вдъхновени от Африка и Азия, ситни геометрични принтове, наподобяващи десен на вратовръзка, бродерии с мъниста, щампи с глави на тигри - този сезон всички те ще придават свежест и бохо настроение в облеклото ви.

За да постигнете дръзка, завладяваща и тренди визия, просто бъдете креативни и опитвайте нови неща!

Благодарим на Сирма за свежото настроение, което ни донесе! С нетърпение очакваме да се срещнем с нея и следващия четвъртък.Ако и вие харесвате стила на младата блогърка, ако искате да следите нейните предложения, можете да ги откриете в красивия ѝ блог. А ако искате да ви запознаваме с още талантливи българи, присъединете се към страницата на Jenite.bg във фейсбук!

23 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



20
Не е посочен 24.05.2013|15:02
Загадка е как може да се обличаш само и единствено във fast food fashion дрехи и да мислиш, че разбираш от облекло и изглеждаш добре.
19
Не е посочен 23.05.2013|20:20
НА мен пък точно заради това ми харесаха и НИКАК НЕ СА РЕТРо. На тебе ти е ретро главата!
18
Не е посочен 23.05.2013|20:20
Така много готино е станало!
17
Не е посочен 23.05.2013|20:20
Много оригинално и различно ! ;)
16
Не е посочен 23.05.2013|20:19
Много добри предложения, аз лично ги хареса всичките. Само дълги поли мразя да нося.
15
Не е посочен 23.05.2013|20:19
Искам и аз такъв тишърт с тигъъъър!!!
14
Не е посочен 23.05.2013|20:18
Ооо много интересно ;) Така с анансчето ли да си ходя? :)))
13
Не е посочен 23.05.2013|16:34
Абе, тя защо носи ананас!
12
Не е посочен 23.05.2013|15:51
По принцип не харесват тия животинсик елементи, ама в този вариант стои повече от яко.
11
Не е посочен 23.05.2013|15:11
Супер готини предложения с някои красиви етно мотиви и всичко е супер добре съчетано с много приятни акценти.
10
Не е посочен 23.05.2013|14:51
Много са ми ретро и определено не ми харесаха.
9
Не е посочен 23.05.2013|14:50
Добре само да си купя зелен ананас,да издържи повече време докато го разнасям из града:)))
8
Не е посочен 23.05.2013|14:41
ех защо никога не ми харесват модните тенденции ..
7
Не е посочен 23.05.2013|14:26
Сладурана, много ме развесели. ананасовото тоалетче е е зле ;)
6
Не е посочен 23.05.2013|14:24
Не ми харесаха тоалетите.
5
Не е посочен 23.05.2013|14:04
Много хубави тоалети, идеално съчетаване на цветовете
4
Не е посочен 23.05.2013|13:44
Ако някога се облека като дамата с ананаса, някой да ме застреля.
3
Не е посочен 23.05.2013|12:49
Много полезни съвети наистина и супер красиви и атрактивни визии.
2
Не е посочен 23.05.2013|12:44
Етно мотивите ми допадат много.
1
Не е посочен 23.05.2013|11:53
Моят съвет към дамите в този сезон е, просто да не се обличат прекалено шарено.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay